sourze.se

Kompetens viktigast

För några år sedan avslöjade Aftonbladet att flera näringslivsrepresentanter haft usla skolbetyg, kontra deras höga positioner och löner.

Idag avslöjar samma tidning att Sveriges statsminister har lägst utbildning av samtliga Europas statschefer. Göran Persson tog aldrig högskoleexamen, liksom förre moderatledaren Carl Bildt. Båda två är politiska broilers, men Bildt var en etablerad partiledare sedan tio år, då Göran Persson blev statsminister 1996. Under valrörelsen 1998, ifrågasatte Moderata ungdomsförbundet vem som skulle representera Sverige bäst som ordförandeland inom EU år 2001; Göran Persson eller Carl Bildt? Nu tre år senare konstaterar jag att Göran Persson skötte ordförandeposten mycket bra.

Tillbaka till huvudfrågan: Är det fel med en statschef, som saknar akademisk utbildning? Riskerar GP sin trovärdighet jämfört med de andra akademikerna inom EU? Knappast, det får inte vara akademiska titlar som avgör en statschefs kompetens. Under den borgerliga treårsparentesen på 70-talet hade vi en statsminister med endast folkskoleutbildning: Bonden Thorbjörn Fälldin C, som utsattes för ständig mobbing av Olof Palme.

Vår nuvarande statsminister kommer från avsevärt enklare förhållanden, än vad Palme gjorde. Således representerar denne man bättre arbetarrörelsen. Å andra sidan behövs ekonomer och jurister inom nationell och europeisk nivå: som kan tolka samhällsekonomiska företeelser och lagar; MEN det betyder inte att en lågutbildad statschef, med folklig förankring aldrig kan lära sig det. Den fritänkande socialdemokraten och kommunalrådet Anna Hedh i Mörbylånga, har ett förflutet som hembiträde. Detta hembiträde är –tackvare sin EU-kritiska inställning och personval – på väg att bli parlamentariker i Bryssel, där hon skall driva miljöfrågor. I kontrast till min ovanstående analys är det utmanande med en obekväm och jordnära före detta kommunalpolitiker i EU-parlamentet.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 19 jul 2004 16:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: