sourze.se

Krig och ekonomi

Krig anses ha en god inverkan på ekonomin. Gäller detta för Irak också?

Hur stor inverkan har Irakkriget på världsekonomin? I en artikel i Financial Times den 13 juli 2004 framför Christopher Swann åsikten att Irakkriget bara konsumerar 0,13 procent av nationalinkomsten i USA medan motsvarande konsumtion var 32 procent för andra världskriget och 4 procent för Koreakriget. I artikeln framhåller man att det är ett "low-tech war" där en stor del av kostnaderna för kriget utgöres av bränsle för transporter. Visserligen tjänar soldaterna 770 dollar per månad men det är svårt att spendera dessa pengar på USA-varor. En fjärdedel av soldaterna är dessutom ensamstående och väntas inte skicka hem lika mycket pengar.

Krig har ofta ansetts kunna blåsa liv i ekonomin. Detta gäller dock i ganska liten omfattning Irakkriget.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2004 00:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: