sourze.se

Spelmonopolet är absurt

Sveriges moralivrare darrar som asplöv i vinden. Det statliga spelmonopolet utmanas på allvar av flera aktörer på marknaden och Bosse ser miljarder rinna ut ur statens stora ficka.

Alla i texten nämnda siffror är tagna från DN Ekonomi den 12 juli, sidrona 4-5. Vid tidpunkten då jag skriver detta finns tyvärr inte denna artikel på Internet.

Premisserna som spelmonopolet bygger på är tämligen enkla, och skiljer sig inte mycket från de som andra monopol byggs på: Individen klarar ej att ta eget ansvar, utan måste därför skyddas av stat för att icke hamna i ett djupt träsk av misär. När det gäller saker som sprit och droger så har ovanstående premiss en viss riktighet, men när det gäller hasardspel?

Svenskarna spelade för 38 miljarder förra året. 36 miljarder spelades på statliga spelbolag, som ATG och Svenska spel. 5 miljarder gick rakt ner i finansminister Bosse Ringholms ficka. Tänk efter lite nu. Fem miljarder. En enorm inkomstkälla alltså.

År 2003 spelade svenska folket för 2 miljarder på utländska spelbolag, de som nu skakar monopolet i dess fundament och de som nu hotar folkhälsan. Vinsten låg på ca 300 miljoner kronor, också mer än vad de flesta av oss någonsin kommer tjäna på en hel livstid.

Jag är den förste som kan erkänna att hasardspel är farligt och att det kan förstöra liv, familjer och så vidare. En spelberoende människa jagar sin kick precis som narkomaner jagar sin spruta, som alkisar jagar sin grogg. Den enda direkta skillnaden är väl att spel inte ger upphov till fysiska abstinensreaktioner såsom alkohol och heroin, men även detta kan debatteras. Hur som helst så blir följderna desamma för den som är spelberoende som den som är narkoman. Fattigdom, utstötthet, misär.

Vad gör då staten för att stoppa det, begränsa det hela? Begränsa tillgången? Försöka få folk att spela mindre? Nej, de lägger ner 720 miljoner kronor per år i reklam, events, sponsring och egna tv-kanaler. Två miljoner kronor om dagen. Mellan juli 2003 och juli 2004 annonserade Svenska spel och ATG för totalt 458 miljoner kronor. Detta placerar dem tvåa på listan över annonsörer i Sverige, överträffade endast av Ica på 471 miljoner, tätt följda av Telia på 438.

Men, tänker ni kanske, så länge vi har ett monopol så får i alla fall de som inte klarar av att hantera sitt spelande hjälp? De kanske kan få vård, eftersom monopolet ska garantera individens hälsa och säkerhet? Om man med hjälp menar att de kan konstant bli matade av reklam i stil med "Plötsligt händer det" och reklam om internetspel, så får de hjälp.

Faktum är att bara 14 miljoner av de 5 miljarderna som staten tjänar går till Folkhälsoinstitutet som ska hjälpa spelmissbrukare. 14 miljoner. Jämför gärna denna siffra med de pengar som går till annonsering 458 miljoner eller de faktiska intäkterna 5 miljarder så framstår regeringens argument om att behålla monopolet som, ursäkta språket, bullshit.

Nu försöker utländska aktörer slå sig in på den svenska marknaden. Regeringen försöker med näbbar och klor att stoppa dem. Varför? Officiellt heter det att monopolet värnar folkhälsan. Naiva människor tror säkert på detta. Det handlar snarare om att värna intäkter till statskassan på ca 4,3 miljarder efter reklamutgifter. Utländska aktörer erbjuder bättre odds, fler spel, ja, allting är bättre, för spelaren det vill säga.

Om Bosse Ringholm ärligt skulle gå ut i medierna och säga att han vill ha ett spelmonopol för att det drar in offantliga summor till staten och att han anser att staten ska ha rätt till de pengarna, så ska han ha all respekt. Det är ett hyfsat vettigt argument, som dock strider mot reglerna om frihandel. När han däremot blåljuger oss i ansiktet och påstår att det är för folkhälsans skull så anser jag att han snarare förtjänar en plats som offerlamm på lögnernas altare.


Om författaren

Författare:
Andris Kangeris

Om artikeln

Publicerad: 13 jul 2004 10:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: