sourze.se

Grekisk rätt orättvis enligt Silbersky & Bodström?

Calle Jonssons mamma hyllade Sverige som ett rättvist land som lät henns son komma hem och alla greker framställdes som skurkar av henne och Calles advokat Leif Silbersky. Nu har Grekland sagt att man vill ställa Calle inför rätta.

Precis som jag förutspådde i tidigare artiklar har karusellen börjat igen! Han greps plötsligt av svensk polis och sitter häktad, begärd utlämnad till Grekland. Jag syftar på lille Calle Jonsson - ni minns? Den stackarn som blev gripen av grekisk polis misstänkt för misshandel. Jag använder ordet "stackarn" därför att det är ungefär så svensk massmedia framställt honom, trots att han faktiskt stod åtalad i ett annat EU-land. Hans mamma hyllade Sverige som ett rättvist land som lät Calle komma hem och alla greker framställdes som skurkar av henne och Calles advokat Leif Silbersky. Nu har Grekland sagt att man vill ställa Calle inför rätta.

Jag har ingen aning om huruvida Calle Jonsson begick brottet som han åtalats för. Om han är oskyldig är det onekligen synd om honom, men ingen kan veta om han är skyldig eller oskyldig utan att saken prövas av en domstol - därför måste saken prövas rättsligt. Så fungerar vårt moderna Europeiska samhälle. I annat fall kan vi lika gärna ägna oss åt anarki! Vidare är det olämpligt, i ett demokratiskt modernt Europa, att ett land skyddar en person som åtalas i ett annat - och det har Sverige faktiskt gjort, även om det kan betraktas som omedvetet. I grekisk press har det påståtts att det var Sveriges justitieminister Thomas Bodström, som egentligen inte, enligt svensk grundlag, får lägga sig i enskilda rättsfall, som övertalade sin grekiska kollega att släppa Calle ut ur häktet! Om så var fallet måste vi kanske omvärdera vår populära justitieministers kompetens. Vidare kan massmedia och tidningen Expressen i synnerhet knappast undkomma kritik för det sättet som man framställt Calle som oskyldig utan tillstymmelse till bevis för detta! Expressen har onekligen särbehandlat Calle Jonsson därför att han är blond svensk. Där kunde man se en bild på ynglingen när han kom hem ifrån det grekiska häktet. Vilken hemkomst! Han framställdes nästan som en slags idrottsstjärna som anlänt hem efter att ha tagit guldmedalj någonstans! På Arlanda omringades han av sina kompisar som sprutade med champagne medan de viftade med gulblåa flaggor. Hade exempelvis en invandrarekille ifrån Fittja fått samma slags rapportering om sin hemkomst under liknande omständigheter? Knappast! Om Calle hade hetat Mohammed och var medborgare i Tunisien och blev åtalad i Sverige, men stack hem till Tunisien skulle vi här hemma alla tycka det var fördjävligt!

Att Calle Jonssons familj varit naiva i denna historia råder det inget tvivel om, men det som är mest anmärkningsvärt i hela historien är hur Leif Silbersky, en ledande svensk advokat kan uttrycka sig som han gjort till tidningen Expressen den 24 maj. Han säger så här om Calles gripande av svensk polis i samband med Greklands utlämningsbegäran: "- Jag känner mig extremt förvånad över att det här kommer så lång tid efter och jag hade förhoppningen att man strukit ett streck över det". Hur i hela fridens namn kan en svensk advokat uttala sig så? Tror Silbersky att Grekland glömt Calle Jonsson? Eller kanske är det så att Silbersky tycker att vi här i Sverige ska glömma och "dra ett sträck över" åtalet mot den s.k. HIV-mannen, den iranske medborgaren Mehdi Tayeb som har begärts utlämnad till Sverige, men fått avslag ifrån Iran?

I sin naivitet trodde familjen Jonsson och Leif Silbersky att storyn var slut. Men i och med Greklands begäran om utlämning kommer Calle, hans mor och "fårskallen" Silbersky att upptäcka tre saker: 1 Sverige ÄR ett rättvist land, varför Sverige KOMMER att bifalla greklands begäran 2 Calle kommer att ställas inför rätta i Grekland; och 3 Alla grekar är inte skurkar för om Calle verkligen är oskyldig kommer han att frikännas!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2004 11:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: