sourze.se
Artikelbild

EM:TV-kamerorna ser allt

30 procent av alla offsideblåsningar är inkorrekta.

De ser hur en rysk tifoski stormar in på planen för att göra "en Terror-Tommy". De ser att Totti gör "en Rijkaard" och spottar på Poulsen. De ser att Zidane lägger en pelare innan straffen och de ser om det verkligen var en hands av den ryske målvakten när vi andra kanske tvekar.

Detta är imponerande rent teknologiskt men i kombination med den dogmatiska och konservativa fotbollen uppstår ett pinsamt problem som vi kommer att få lida mer av ju längre turneringen går. Problematiken består av att domare och linjedomare inte alltid ser korrekt - och när jag skriver "inte alltid" så skriver jag "väldigt ofta" - och det är inte direkt några småfel som leder till felaktiga dombeslut.

30 procent av alla offsideblåsningar är inkorrekta och problemet har en sida till: 30 procent av alla lägen när backlinjen vill ställa offside är offside utan åtgärd. FIFA skulle kunna göra det möjligt för domaren att få en andra blick av incidenten när domaren själv önskar. Det kommer dock inte att ske på mycket länge så vi får vänja oss vid att domaramatörer, inkvoterade thailändska trädgårdsmästare, får sabotera världens största sport. Jag vet, nu i detta EM har kvaliteten på domare varit något högre.

Tyskland och Holland gav en vidrig flashback till VM-90. Inga spottloskor men spelet var så där tillknäppt och färglöst som vi såg då. Hollands lag är inte optimerat. Att tre försvarare omskolats bara det senaste året till den försvarsposition de nu har i landslaget säger allt. Det är alltså som om Ljungberg lirar ytterback och Edman mittback. Hot verdommen.

Grekland fortsätter att öve.... vadå fortsätter? Själv blev jag imponerad av det grekiska lag som i kvalet nästan såg till att England inte fick spela VM 2002. Man spelade exakt som nu och det benhårda försvaret, snabba attacker och en bra variation mellan den långa och korta passen hade redan då mäster Rehagels stämpel. Detta är inte mycket att höja ögonbrynen över. Grekland ÄR ett fotbollsnation som hör hemma bland de stora pojkarna. Precis som Turkiet så har man en stor liga med höga löner, heta derbyn och verhajpade tifon. Precis som Turkiet har man nu också börjat ta klivet ut med landslagsfotbollen.

Kliv på Grekland.

Spanien har lite av samma problem som Holland. Dels har de åkt dit på den senaste innedrogen 4-2-3-1 och det är inte alla gånger den funkar. Dels är man inte optimerade. Vad som menas med optimerade i fotbollssammanhang är det enkelt att förklara eftersom ordboken fick en ny referens i måndags kväll: Ett lag som består av de absolut bästa spelarna, där alla är i rätt position, rätt ålder och alla spelare är i form, icke skadade och kommer från bra klubbar i bra ligor. När skall Spaniens förbundskapten ha nerver nog att kasta in Canizares i målet? Mot Grekernas Atlasjätte till mittback, Dellas, så hoppade Casillas lika högt som Iprenmannen.

Portugal - Ryssland gav oss ett besked: Rui Costa har skärpt till sig och tänker inte nöja sig med att bli petad till Decos fördel. Han skapade det andra målet med en skruvad och välkalibrerad pass som var blixtsnabb när den gick mot Ronaldo ut åt höger men väl framme hos Uniteds löfte så avtog kraft och skruv för att det skulle bli lätt att ta emot. Rui Costa fick en ytterskruvad yttersida tillbaka och kunde avsluta mamman till ett väggspelsmål som involverat alla sidor av fötterna genom att sparka in bollen med dobbarna.

Det blev dock det nya elementet i portugisisk fotboll som fick lösa ut Portugal ur ångestens bur: Deco slog en sån där iskall pass från kanten, diagonalt mot Maniche och det sa "badish" och Portugal började se bättre ut.

Men inte bra nog åt somliga! Glenn Strömbergs gnäll på Portugal i första halvlek hade nämligen ingen sans. Det verkar som om Strömberg ville att vi skulle byta kanal och det blev knappt bättre i andra. Strömberg kommenterar väldigt mycket och är nog ingen bisittare utan mer en kommentator som bara fått finna sig i att spela andra fiol. Vid Costas vackra väggspel och mål kommenterade han samma sak TRE gånger om.

Jag klarade inte av hans "tjöt" och gjorde en Zidande. Min pelare var större. Tack goda djävlar att inga TV-kameror såg mig.


Om författaren

Författare:
SHQ

Om artikeln

Publicerad: 17 jun 2004 12:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: