sourze.se
Artikelbild

Vi är negrer allihopa

Jag saknar ordet "neger". Jag tycker det är ett mycket vackert ord och jag använder det så ofta jag kan, men bara inför minna vänner, annars blir folk som galna.

För att ta det från början.

Människosläktet består av en ras inte fler.
Molekylärbiologerna anser att vi alla sex miljarder människor kommer från en population av 2000 individer i Afrika. Alla svarta. Alla negrer. Vi är alltså negrer allihopa.

2000 människor. Det är försvinnande lite, tänk att hela Kina hela Japan, hela Indien, hela Ryssland, hela Syd- och Nordamerika och hela Europa kommer från en population på färre individer än ett enda vanligt litet bostadsområde. 2000 människor är så otroligt lite.

Ny forskning visar att vi européer allihopa kommer från sju 7 stycken kvinnor... en liten pytte stam har utvecklats till dessa miljoner européer. För en tusenlapp kan vem som helst få sitt DNA prövat för att se vilken av dom sju kvinnorna som var ens... gamla mormormormormor.../...mor.

Människan är extremt homogen. Rasbiologi är alltså det mest meningslösa man kan ägna sig åt eftersom det för det första inte finns några raser och för det andra inte finns några skillnader på oss. Det är större skillnad mellan två gorillor från samma skog i Afrika än på två människor vilka som helst på hela jorden. Människan är superlik alla andra människor. Det är därför vi sprider oss så bra över jordklotet, en effektiv livsform, eller som de säger i filmen Matrix vi sprider oss som "ett virus."

Enligt skapelseberättelsen Silmarillion var det alverna som kom först till jorden, sedan kom dvärgarna, och sist människorna. Hobbitarna är trots sina spetsiga öron inte släkt med alverna utan med människorna. Orcherna däremot är släkt med alverna. Dessa fem livsformer är alla olika raser och släkten. Alverna åkte Västerut, orcherna blev troligen ihjälslagna, dvärgarna dog ut för att de förökade sig för dåligt och för långsamt. Kvar var människorna som nu härskar på jorden, en enda ras.

Aporna består av olika raser, chimpanser, gorillor, orangutanger med flera. Hundar har olika raser. Det finns jättestora hundraser men pudeln är liten. Vissa har långa ben andra har korta. Vissa har långa kroppar men små ben som taxarna. Vissa har stora flaxande öron vissa har små spetsiga. Det finns stora skillnader. Olika raser.
Vi människor har i stort sett samma proportioner, ingen människan har jättelånga halvmeter öron som hänger, ingen annan människa har öron som strutar rakt upp i luften. Ingen människa är jätteliten som en liten liten dvärgapa.
Människosläktet består av en ras. Negerrasen. Cromagnon.

Under hela min uppväxt var "neger" ett ord som användes flitigt om svarta människor. Ingen tyckte att det var något konstigt med det. Det bodde en neger i området där jag växte upp. Han var hjälte eftersom han deserterade från Vietnamkriget och USA. Han var populär, omtyckt och var med på alla fester.

Ingen reagerade.

En annan man som var vit var också med på alla fester. Han kallades Negerkung precis som Pippi Långstrumps pappa. Detta för att han var civilekonom och hade vigt sin yrkeskarriär till att hjälpa länder i Afrika med att utveckla sin ekonomi. Han gifte sig med en svart kvinna - en negress.

Ingen reagerade.

I skolan läste jag i en bok om folkgrupper, etnologi eller något står det på framsidan. Där hittar jag den Mongoliska folkgruppen, den Ariska folkgruppen, och den Negeroida folkgruppen. Negeroida - där har vi ordet igen, samma ord:

Neger.

I början av åttiotalet slutade en sex år äldre kompis till mig att vara punkare. De var för mesiga. Istället blev han skinhead. De hade ett punkband som hette "Tatuerade Snutkukar" och sjöng så här:
"Krossa nazismen, krossa NRP" om och om igen. Fast min kompis var skinhead var han klart inte rasist. Han i sin tur hade en skinheadkompis som heter Robert. Robert kallades allmänt för NegerRobban. Eftersom han var just Neger och skinhead.

Ingen tyckte det var något konstigt med det.

Tiden hårdnade. Det mjuka sjuttiotalet släppte slutligen sitt grepp om åttiotalet och skinheads blev i Göteborg synonymt med nazister, "rasister" och sverigedemokrater; istället för som innan Anarkister, och vänster. Jag hängde med syntarna, ett svartklätt följe, själv var jag som alltid rebellen som just därför klädde mig i bara vitt men jag blev accepterad utan problem. En gång var det en fest där en hel del av dessa nazistiska skinheads och syntarna skulle festa ihop. Det blev ingen fest för killen som skulle ha festen backade självklart ut när det plötsligt stod åtta skinheads i hans hall. Vi vände och gick ner mot Redbergsplatsen i Göteborg för att ta bussen in till stan.
Där satt NegerRobban, på en parkbänk med vanlig frisyr. Han såg självsäker och välmående ut. Cool. Några av dom "nazistiska" skinheadsen såg honom, de tittade beundrande som en unga killar tittar på någon som är äldre. NegerRobban var ju några år äldre. En skinhead skriker lite nervöst och vinkar "Hej Robban!" NegerRobban tittar upp hälsar coolt och artigt tillbaka som en mästare som hälsar på en av dom nya aspiranterna.

Det var NegerRobban det. Jag undrar vad han gör idag.

Hemma gjorde vi negerbollssmet. Vi orkade inte göra bollar av den och vi hade ingen kokos så vi åt den direkt ur bunken med sked.

Filmen Pulp Fiction kom ut där Queintin Tarrantino, nu medlem i Guldpalmsjuryn skällde ut Samuel L Jackson genom att fråga honom,
- Kan du se en skylt utanför mitt hus där det står "Förvaring för döda negrer"?

Ingen reagerar.

I slutet av nittiotalet ger Magnus Uggla ut sin låt Jag dansar aldrig nykter där han sjunger: Jag har inget "Negerblod"

Ingen reagerar.

Rapparen 2PAC använde ordet "nigger" lika ofta som de andra rapparna använde ordet "fuck"

Ingen reagerar.

Plötsligt börjar folk ropa hora efter varandra på skolgårdarna. Alla reagerade. Alla utom skådespelaren Claes Malmberg som i TV programmet Måndagsklubben säger:
- Men snälla nån, det är ju en reaktion ungdommarna vill ha! Förr kunde man lätt reta upp en vuxen genom att låta håret växa, eller bara genom att säga "kuk" eller "fitta" nu fungerar inte det längre, så ungdommar prövar sig fram. "Bög?" - nä det funkade inte. "Idiot?"- näpp. "Kärring?" - nix. ... "Hora..." - jävlar där satt den!

"Hora, hora, hora!" De vet att det funkar - att vuxna blir arga.

När jag var liten och någon kallade mig något dumt då gick jag inte till tidningarna eller till domstolen och skapade rubriker, jag gick till fröken och fröken sa: "Bry dig inte om det så slutar de bara".
Jag slutade bry mig, och de slutade att kalla mig dumma saker. Får de ingen reaktion så slutar de.

Claes Malmberg säger: "Det är inte ordet i sig som är nedsättande det är betydelsen bakom som är nedsättande eller positivt".

Länge trodde jag att "nigger" var skällsordet och "neger" var det fina ordet. Vi sa ju alltid neger i positiv och neutral bemärkelse "Coola Negrer!" och en gång såg jag en film på TV där en amerikan skrek "nigger" till en neger med en uppenbar föraktfull känsla bakom ordet.

Men jag hade fel.

År 2001 kom det ut en skiva som såldes på Åhléns. Första låten på skivan lät så här:
"I Niggerland, händer ibland att man får se på Nilens svarta strand." .../... "Solen skiner hett på Niggerlandet ner."
Sen får man följa tre krokodiler, en krokodilfamilj, som träffar "Niggerdoktor" Pillerman.
Denna Niggerdoktor är:

Läkare - det vill säga välutbildad och med hög status.

Kunnig - han vet precis vilken medicin som krokodilbarnet behöver.

Modig - det är ett krokodilbarn han hjälper, krokodiler med vassa tänder, och föräldrarna är med.

Snäll - han hjälper den lilla krokodilen som har ont.

Man kan säga vad man vill om den sången men "rasistisk" är den inte, det finns inget nedlåtande bakom orden. Betydelsen är ju att "Niggern" är välutbildad, högstatus, kunnig, modig och snäll.

Låten är från den oranga boken "Nu skall vi sjunga". De flesta av våra föräldrar sjöng om "Niggerdoktorn" i skolan.

Ingen reagerade.

På systembolaget säljer de ett mousserande vin i, just det, svart flaska. Vinet heter "Cordo Negro"

Ingen reagerar.

På ett matprogram på TV pratar dom lyriskt om "Pata Negra". En svart skinka. En "Negerskinka" skulle man kunna säga. En delikatess är det i alla fall.

Ingen reagerar.

Plötsligt, väldigt, väldigt sent 2002 tror jag, säljer ett konditori i Sjöbo något dom kallar för Negerbollar. Nu jävlar händer det saker. Någon förklarar sjöbokonditoriets bakverk med att de inte kan kalla det för "choklad" -bollar för att de innehåller lite kakao. Helt rätt, i mataffärer finns en typ av "blockchoklad" som heter "Block" den får inte säljas under namnet "choklad" för den innehåller för lite kakao. Juice får inte kallas juice om det inte är 95 procent pressad frukt i.

Vad skall de nu heta? "Mörka bollar"? "Svarta bollar"?
"Chokladbollar" är nämligen olagligt.

Nu är tiderna helt förändrade, på bara några få år har ett helt århundrade för att inte säga ett helt årtusendes användande av det spanska ordet för svart, "Negro" sv. "Neger", plötsligt blivit samma sak som rasism. Rassim som inte finns eftersom vi bara har en ras. I ett land där svarta aldrig har varit slavar. Slavarna i Sverige var vita och kallades för trälar. Bortsett från att även trälarna kom från den lilla populationen av 2000 individer, 2000 negrer i Afrika från vilka vi alla kommer.

Alla, alla, alla.

Negrer är vi allihopa. Hitler var också neger, och alla judarna. De är negrer. Jesus, Budda, Ghandi, Lenin, Göran Persson, Saddam Hussein, Margot Wallström, George Bush till och med Bert Karlsson är neger. Alla människor kommer därifrån och vi är i princip likadana då som nu innanför huden.

Jag saknar ordet neger. Jag tycker det är ett mycket vackert ord och jag använder det så ofta jag kan, men bara inför minna vänner, annars blir folk som galna.

Däremot äter jag inte negerbollar längre. För det är inte bara våra hjärnor som är likadana nu som då, det är också vår matsmältning och vårt näringsupptag. Jag äter vad mina förfäder negrerna å. De jagade och samlade mat. Kött, fisk, skaldjur, grönsaker rotfrukter och nötter. Inte pasta, vitt bröd och vitt mjöl. Inte potatis, inte socker. Men om det kommer jag skriva i en annan artikel.

Neger 4-ever.


Om författaren

Författare:
Marcus Ottosson

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2004 12:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: