sourze.se

Frihetens sista utpost

Det betraktas idag som helt normalt att andra har rätt att styra och ställa över våra liv. Vi ska inte ha rätten att leva som vi vill, helt enkelt för att det är fel. Men vem har sagt det?

Den 15 juli 2004 träder L 205 i kraft. L 205 är en dansk lag som syftar till att normalisera och återintegrera Christiania i det danska samhället. Anledningen sägs vara att Christiania orsakar sociala problem på grund av sitt anarkiska tillstånd. Bland de mest kända är den toleranta synen på droger, och då speciellt cannabis. Den danska staten har redan inlett offensiven och är fast besluten att stänga ner området en gång för alla. Frågan är om det här verkligen kommer stävja droghandeln i Köpenhamn?

Nerstängningen av Christianias drogcentrum, Pusher Street
"knarklangargatan", har setts som en central punkt i att normalisera området. Men nu när Pusher Street är ett minne blott och polisen patrullerar området är det enda som förändrats det att langarna beter sig som de gör i övriga samhället och att man inte vet vad det är man köper; hur starkt det är, var det kommer ifrån eller vilken sort det är. Folk sitter fortfarande och puffar på mindre än en meters avstånd från de patrullerande poliserna. Runtom i Köpenhamn kan man istället stöta på uppsatta gatskyltar som visar att du hamnat på en ny Pusher Street; knarkhandeln har flyttat ut i övriga delar av staden.

L 205 är egentligen en tidsplan uppdelad i tre etapper. Den första15 juli 2004 - 1 januari 2005 är en period under vilken de boende skall anmäla sin adress till staten, för att på så sätt få bruksrätt till sin bostad. Under den andra1 januari 2005 - 1 januari 2006 så skall Christiania rensas, detta innebär att många av de nybyggen som finns på området kommer att rivas, eftersom de inte uppfyller dansk lag. Området skall förvandlas till en normal stadsdel. Slutligen under den tredje, som löper från 1 januari 2006, så skall de återstående bostäderna i området integreras på den vanliga bostadsmarknaden, något som kommer göra många av Christianias mindre bemedlade invånare till de uteliggare de en gång varit.

Detta handlar inte om droger för min del, utan om individens rätt att bestämma över sitt eget liv, oberoende av ekonomiska tillgångar. Att kunna välja om man vill bo vid vattnet, i skogen eller i stan, i en lappkåta, en trädkoja eller ett radhus, och det utan att Pappa Staten lägger sig i och moraliserar över ens livsföring. Det är vad jag kallar frihet, inte den typ av "frihet" som man vill instifta i Irak, inte den typ av "frihet" som liberaler står för, utan den sanna friheten, där valfriheten inte bara handlar om vilket märke det är på läsken du köper eller huruvida du kan köpa en Magnum .45 på snabbköpet eller inte.

Christiania står till viss del för den rätten, och kollektivet skulle stå för den i ännu högre grad om det inte hela tiden befann sig under den danska statens press. Men politikerna är rädda för friheten, jag menar, vem vet vad människorna hittar på när de lämnas till att tänka själva och lösa sina problem på egen hand?


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2004 11:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: