sourze.se

Äldreomsorgens lösningar

Sveriges ålderstruktur kommer att leda till allt fler vårdkrävande äldre. Hur ska vi eller våra barn klara av fyrtiotalisterna egentligen?

Sveriges ålderstruktur kommer att leda till allt fler vårdkrävande äldre samtidigt som arbetslösheten ökar just för tillfället. Kommunernas ekonomi är ansträngd och landstingens finanser likaså. Utmaningarna inför framtiden ter sig synnerligen stora.

En del av lösningen kan vara att underlätta soloföretagandet. Genom att enskilda kan starta egna vård- och omsorgsföretag utan att samtidigt förlora hela sin sociala trygghet inom socialförsäkringar kan vi skapa en arbetsmarknad som är flexibel och konkurrenskraftig och som kan erbjuda lösningar till de till synes omöjliga ekvationerna.

Genom att införa ett system där man kan dra av kostnader för hushållsnära tjänster kommer flera nya företag startas. I Finland skapades 11,000 nya jobb på ett år när man gjorde reformen två år sedan. Samtidigt underlättar vi för dubbelarbetande kvinnor och inte minst för ensamstående mammor. Vidare måste vi se över den djungel av paragrafer som idag hindrar ett smidigt arbete inom hemtjänst och sjukvård, och utgångspunkten i regelverket måste alltid vara klientens bästa – inte fackets. Det kan handla om arbetstider eller vem som bestämmer vad som lyssnas på radio på äldreboendet, eller hur ofta man kan tvätta fönstren hos en storrökare.

Vi talar ofta om att kvinnorna är nyckeln till u-ländernas utveckling där man håller på att gå från stora tekniska projekt till småskaligt företagande hos kvinnor. Varför ser vi inte samma lösningar möjliga på hemmaplan?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2004 15:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: