sourze.se

Du betalar 1400 kronor om året

EU:s jordbrukspolitik är inte bara dyr och orättvis för oss européer, den berövar också fattiga afrikanska länder möjligheten att på egen hand skapa sig en bättre tillvaro.

Sveriges avgift till EU var förra året grovt räknat 25 miljarder kronor, eller i storleksordningen 2800 kronor per person. Eftersom över hälften av EU:s budget går till jordbruksstöd kan man säga att varje svensk, ung som gammal, rik som fattig betalar 1400 kronor om året till europas bönder. Vad får man då för dessa pengar? Jo man får dyrare mat, ett orättvist bidragssystem och en effektiv u-landsbekämpning.

För att skydda de europeiska jordbruken har EU infört tullar på en mängd jordbruksprodukter ifrån tredje världen. Dessa tullar gör att importerade varorna i affären blir mycket dyrare än vad de annars skulle vara och därmed kan även våra egna jordbruk vara med och konkurrera.

Förutom tullarna så betalar EU ett överpris till de europeiska bönderna. Dokument utifrån som sändes torsdagen den 20/5 tog upp exemplet socker där bönderna betalas upp till 4 gånger världsmarknadspriset. Detta innebär att vi producerar mycket mer socker än vad Europa kan äta upp. Överskottet säljs på världsmarknaden till underpriser, jordbruken i tredje världen drabbas därmed dubbelt, både med tullar och prisdumpning.

Så vilka tjänar då på dessa gigantiska stöd och subventioner? Ingen, förutom bönderna. Alla övriga får betala genom högre matpriser, slöseri med vår EU-avgift och utsugning av fattiga länder. I Sverige har vi haft både varvskris och textilkris men hämtat oss ifrån båda. Europeiska jordbruk kan inte producera basvaror som ris och socker till konkurrenskraftiga priser och skall därför inte heller göra det.

Situationen är i längden ohållbar och det är därför hög tid att börja avveckla jordbrukssubventionerna till nytta både för oss européer och för övriga världen!


Om författaren

Författare:
Daniel Björkman

Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2004 19:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: