sourze.se

Skönhetsoperera barn?

Jag satt och mysläste "Rea hos plastkirurgen" av Anna Bystedt samt medföljande kommentarer. Det är skönt att människan lever i en drömvärld men verkligheten ser ut som följer.

Utslagningen börjar redan när du är liten. Vi säger att ni är två systrar och du är den fule och den andre den vackra. Vem tror du folk, i de flesta fall, gullar med mest. Kan du med ärlig blick titta mig i ögonen och säga: "Jag var favoritbarnet och mor/farföräldrarna älskade mig mest. När vi var ute och lekte log alla mot mig, men ignorerade min bedårande vackra syster."? Ni kan också gissa er till vem som fick mest och finast presenter till jul.

Du är fortfarande den fule och växer sedan upp och blir tonåring. Trots att din syster var ett år yngre fick hon de där putiga vid bröstkorgen, den smala midjan och självsäkra gången. Av någon märklig anledning klädde hon sig mycket snyggare än du. Men du försvararade dig med att det är svårt att hitta matchande kläder när man har plattbröst, bred bak och "huggkubbar" till ben. Men din själ var ju vacker. Du var både snällare och klipskare än din syster. Men problemet är att hon var roligare, charmigare och mer lättsam till sättet än du. Det är det ganska lätt att vara om lärare och killar ler åt minsta sak du säger. Summan av kardemumman är att din syster fick alla killarna och lika bra betyg som du trots mindre uppoffringar.

Sedan stod ni vid tröskeln som hette vuxenliv. Hon var läcker och fick anställning som administratör på Skandia. Du var ful som stryk och fick städjobb på McDonald’s. Egentligen vill de inte anställa lätt överviktiga med stripigt hår och glasögon, men de hade svårt att få tag på folk just då.

Du lade lätt handen över munnen när du öppnade inbjudningen som damp ner genom brevlådenerkastet som bildar gräns mellan din etta med kokvrå och övriga världen som startar på 8:e våningen inom ett förortsområde andra svenskar helst vill glömma. När du gick över betongplattorna, som bildar ett gigantiskt schackbräde fram till det lilla köpcentrat där du skulle handla frukt av din vän Ahmed, ler du mot solen och tänker på vilken tur din syster haft som nu ska gifta sig med sin chef. Du undrade dock om de efter hans skilsmässa får behålla den fina sommarstugan vid vattnet på Lidingö eller lägenheten i London. Du hoppas, för deras skull, att det blir Lidingö då hans barn, i samma ålder som din syster, är händiga och gärna hjälper sin pappa.


Nutid

Man ska inte bli arg. Inte heller besviken, säger du till dig själv medan du vandrar in i den lilla livsmedelsbutiken som mest säljer burkar från världens alla hörn. Du nickar åt din vän Mohamed som ger dig en varm hälsning tillbaka.
- Ska du inte gifta dig snart, säger han medan fingrarna ömt far över en burk med groddar från Persien. Jag har en bror som skulle älska hela dig hur mycket som helst.
Du skrattar och talar om att du inte är intresserad av att gifta dig per postorder och han ler tillbaka. Men i dina tankar brottas du med problemet att just idag fylla 40 år, vara ogift och bortglömd av din syster. Det var tio år sedan hon sist hörde av sig. Ibland ringde du men då sa hushållerskan alltid att hon inte hade tid just nu. Troligen var hon på skönhetssalong eller tog bort celluliter hos plastkirugen. Du stannar upp i tankegången och din blick fastnar på en löpsedel som skriker ut att skönhetsoperationer är årets trend.

Jag skulle kanske, tänker du men slår snabbt bort tanken. Det är för sent. Jag skulle ha tagit itu med det redan som barn.


Om författaren

Författare:
John Jensen

Om artikeln

Publicerad: 08 maj 2004 18:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: