sourze.se

De svarta tar revansch

"Om jag reser till Sydafrika och lever ett hederligt liv som turist, så skulle jag ändå ha förståelse för om jag som vit kvinna blir skjuten av den svarta urbefolkningen."

Så sade min kloka vänstersocialistiska mor, en gång för drygt tio år sedan, då TV rapporterade om den avskyvärda rasism som ägde rum där under apartheidregimen.

Liksom de svarta i USA, sedan slavhandeln, kämpar sig fram i underläge, gör en stor del av Sydafrikas urbefolkning det fortfarande.

MEN:
Landet är nu sedan tio år, tack och lov, en demokrati. De svarta tillåts inträde på "vita krogar" och före detta rasister gör upp med sin historia. En vit medelålders man berättade för en tid sedan, i ett TV-reportage, om de vidriga fördomar han tidigare haft om den svarta urbefolkningen. Idag lär han svarta barn att spela spela golf, "de vitas sport" eller "moderatbandy" som det kallas i Sverige.

I ett reportage publicerat i Aftonbladets söndagsbilaga, den 25 april, av journalisten Tamas Gellert, visas flera svarta som idag lever ett vitt medelklassliv. En svart man arbetar som utlandsplacerad expert och leder Ericssons kontor i Uganda. En svart kvinna driver en börsmäklarfirma.

Det gläder mig att de svarta tar revansch, i sitt eget hemland, och att demokratin återigen visar sin överlägsenhet som representant för de mänskliga rättigheterna.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2004 23:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: