sourze.se

Likskändning - ett vykort till USA

Vi har sett det förut, och nu ser vi det igen; upphetsade människor som mördar, jublar, lemlästar liken och hänger upp likdelarna till offentlig beskådan.

Likskändning - ett vykort till USA

Vi har sett det förut, och nu ser vi det igen; upphetsade människor som mördar, jublar, lemlästar liken och hänger upp likdelarna till offentlig beskådan.

Och inte nog med det. Hela händelseförloppet av en brinnande bil, hur liken dras ut, sparkas och skändas innan likdelarna dras genom byns gator för upphängning,- allt har filmats och kablats ut till en handfallen värld.

Och mannen på gatan i USA frågar sig "är detta tacken för att vi är där och vill hjälpa dessa förtryckta människor till demokrati?"

Men kan man verkligen bomba, hota och tvinga människor till demokrati och västerländsk ideologi?

Och vad hade egentligen dessa såkallade civilister där att göra; var de kanske turister som var där för att njuta av solen, sanden och landets nyvunna "frihet"?

Knappast,- och de var heller inte vapeninspektörer letande efter "mobila laboratorier för massförstörelsevapen", eftersom vi numera vet att sådana inte finns, och heller inte fanns när USA beordrade angreppet mot Irak.

Det är något som är helt snett i detta händelseförlopp, men av ockupationsmakten kan numera dessa bilder av fattiga, förnedrade och förtryckta bybor som tappade besinningen när tillfället gavs, framhållas som bilder av vidriga, omänskliga terrorister. Men hur gick det till i Japan, Kambodja och Vietnam t. ex., och hur många bilder av ockupationsmakters framfärd har aldrig kablats ut?

Men jag har nämnt det förut, "olja är tjockare än blod", och nu stramar OPEC-länderna åt.

Och vad går det då ut på egentligen och i praktiken, detta krig mot terrorismen, eller är det bara en förevändning för att kunna ta sig in i andra länder för att mörda personer som är av en annan åsikt än en själv, eller för att starta regelrätta krig därför att grannen är "terrorist"?

Jag tror inte att gammalmodiga krig med moderna vapen är rätt väg att bekämpa tro, religion och ideologi, och det var då heller inte vapen som besegrade USAs forna ärkefiende nummer ett, kommunismen forna
Sovjetunionen, utan det var det sunda förnuftet i en öppnare värld, perestroika och glasnost.


Om författaren

Författare:
Knut Jörgensen

Om artikeln

Publicerad: 05 apr 2004 16:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: