sourze.se
Artikelbild

Annat livsperspektiv

Vad är du för någonting? En civiliserad stadsbo, javisst. Genetiskt sett, är du stenåldersjägare - det finns något bortom den västerländska livsstilen. Något som dessutom förklarar vår ohälsa.

Med i princip samma genetiska uppsättning, hade du lika gärna i Mikronesien, för 100 000 år sedan, kunnat födas in i en grupp jägare och samlare. När din kropp vid stress faktiskt inte anpassas för effektivt kontorsarbete, utan för fysisk prestation, kanske du indirekt, också anar denna andra värld du egentligen är kopplad till. Överhuvudtaget är det dock både lätt och tacksamt att tro att detta det moderna levernet, bara är något som är - bara rullar på.

Fast när så din far drabbas av cancer, när din vän plötsligt sjunker ner i en hjärtinfarkt, eller trettioåriga kompis har åderförkalkning, är det då egentligen så mycket att alls förvånas över? Ska du verkligen sätta din tilltro till bättre mediciner, sjukvård? Eller är det kanske vår nuvarande livsstil som haltar, den som det borde göras något åt? Det är vår "civiliserade" värld, som har en befolkning som i trettioårsåldern har åderförkalkning och barn med diabetes - ursprungsbefolkningars värld, hyser helt enkel inte detta. Vi är skapade för något annat. Kanske må det så också vara idé att ifrågasätta vår "moderna" kost, liksom våra levnadsmönster. 70 procent av vad vi äter idag är för oss artfrämmande - den utsökta muskulatur vi faktiskt är utrustade med, sitts bort.

Å andra sidan är ett annat liv nära så fort du bara beträder en matbutik, eller funderar över det där med att röra på sig. Du skulle kunna välja att hålla dig till frukt, grönsaker, kött och fisk, bär och skaldjur samt nötter; och uppleva passion, inte bantande, i relationen till mat. Dina smaksinnena skulle förstärkas om du lämnade salt och tillsatt socker därhän. Allsidig fysisk rörelse har potential att ge enorm livskraft.

Dö kan vi alla göra när som helst, fast vi styr över förutsättningarna, att leva vidare. Ett mer givande, och sannolikt från allt vad välfärdssjukdom heter, befriat liv -är dig precis så nära du vill.

Litteraturtips: Burenhult Göran. 2002. - "Det ofullkomliga djuret"


Om författaren

Författare:
Pontus Magnusson

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2004 11:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: