sourze.se
Artikelbild

Fallet Mijailovic: Min värdering av läget

Jag har normalt mycket stor respekt för Sten Levander, men undrar den här gången om han inte av sitt - fullständigt berättigade - missnöje med den offentliga psykiatrin valt att se lite ensidigt på sjukdomsfrågan.

1. Av uppgifter som finns tillgängliga från förundersökningen och rättegångne kan man enligt min uppfattning sluta sig till att RPU:n med största sannolikhet är korrekt. Min gissning är att det som diagnos där står personlighetsstörning av borderline och / eller antisocial typ; samt bensodiazepinberoende

2. Jag har normalt mycket stor respekt för Sten Levander, men undrar den här gången om han inte av sitt - fullständigt berättigade - missnöje med den offentliga psykiatrin valt att se lite ensidigt på sjukdomsfrågan. En person som är psykotisk brukar t.ex. åka fast direkt efter brottet, väl illustrerat av mannen i Gamla Stan, därför att den saknar förmåga att navigera i verkliga världen för att unvika upptäckt. Här ser det ju helt annorlunda ut

3. Om RPU:n är övertygande kan man se på tingsrättens beslut på två sätt:

- strikt juridiskt tror jag man gjort rätt. Man har på det sättet visat att likhet råder inför lagen: Om målet hade varit mindre uppmärskammat hade det aldrig kommit ifråga att överpröva ett entydigt RPU

- pedagogiskt, och sett till beslutets legitimitet kan man å andra sidan hålla med Agneta Blidberg att det skulle var en fördel att man fick så ingående granskning som någonsin går, för att undvika fantasier, spekulationer och konspirationsteorier

...fast det sistnämnda är ju å andra sidan inte tingsrättens ansvar


Om författaren

Författare:
Markus Heilig

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2004 17:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: