sourze.se
Artikelbild

Fler unga behövs i debatten om datorspel!

Det känns ibland som om varje generation unga ska få kämpa för det som är nytt. Nu verkar det som det är den äldre generationens sämre kunskaper om Internet och spel som skapar debatt.

De senaste veckorna har debatten om farliga datorspel diskuterats livligt i media. Som ordförande för Våldsskildringsrådet har jag deltagit i flera diskussioner.

Våldsskildringsrådet, som är tillsatt av kulturdepartementet, har som uppgift att granska farlig mediapåverkan på barn och unga. Det som kändes trist i den här debatten var att det hitintills varit för få unga och för många psykologer och äldre som debatterat.

Alla som är i kontakt med barn och unga vet att flertalet datorspel som finns på marknaden är roliga att spela utan att vara våldsamma. Det är mer spel som går ut på tävlingar och nöje.

Sedan förra sommaren har Våldsskildringsrådet tillsammans med branschen som producerar spel kommit ut med en märkning av alla nya spel. Märkningen heter PEGI-märkning och ska vara till hjälp för både föräldrar och andra som köper spel så att man vet vilken åldersgräns som rekommenderas och om spelet innehåller våld eller annat som man inte vill se. Det är dyrt att köpa spel vilket gör att det är vuxna som betalar. De vuxna är därmed ansvariga för komma överens med barnet eller ungdomen som ska ha spelet om vad som ska köpas, att man gör medvetna val.

De som vill att spel ska förbjudas eller censureras säger att det är farligt eller onyttigt att sitta och spela massor av timmar utan att röra på sig. På det vill jag svara att det inte är bra att göra något i fem timmar i sträck - oavsett om det är att simma, spela hockey eller spela datorspel. Alla behöver göra olika saker oavsett om man är ung eller vuxen.

Vi vuxna har ett ansvar och det är att påpeka det olämpliga i våldsamma spel, spel som visar på en kränkande kvinnosyn eller som är diskriminerande. Det ansvaret vilar på oss alla. Men att därtill, som många i debatten hävdar, att barn och unga som spelar datorspel blir våldsamma eller presumtiva mördare är att göra debatten både dum och förenklad. Jag som ordförande i Våldsskildringsrådet hävdar med bestämdhet att den nya tekniken där vi nu fått både Internet och datorspel är ett stort framsteg och något som alla unga tycker är kul. Det ger oanade möjligheter. Det vi ska stoppa, hålla kontroll över och se till att det försvinner från marknaden är avarterna.

Det känns ibland som om varje generation unga ska få kämpa för det som är nytt. Nu verkar det som det är den äldre generationens sämre kunskaper om Internet och spel som skapar debatt. Jag vill se fler unga i debatten som berättar, inte bara för de äldre utan också varandra, hur man hittar de roliga och bra spelen och hur man skyddar sig mot de dåliga.

Självklart har föräldrar ett ansvar eftersom det mesta av spelandet sker hemma eller hos kompisar. Som vuxen måste man fråga - men också vara öppen för det nya och spännande. Stå på er ni som spelar datorspel, men välj med omsorg det som är bra och kul.

Våldsskildringsrådet kommer tillsammans med branschen att ta nästa steg efter märkningen och det är att ge ut råd till föräldrar att veta hur man väljer. Det har vi tidigare gjort för Internet och gör nu för spel.


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 11 mar 2004 10:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: