sourze.se
Artikelbild

Mijailovic var psykiskt sjuk!

Sten Levander: "Mijailo Mijailovic var med all säkerhet sjuk i gärnings-ögonblicket. Han har inte haft kontroll över alla skikt i sin personlighet och rår därmed inte för det han gjorde."

Sourze har ställt följande fråga till Sten Levander, professor i Psykiatri vid Malmö allmänna sjukhus MAS:

"Idag kommer beskedet om huruvida Mijailovic döms till psykiatrisk vård eller fängelse. Intrycket nu är att uttrycket inre röst förekommer oftare än tidigare och som lekman kan man inte låta bli att undra om de som bedömer om domen ska vara vård klarar att bära ansvaret dvs se till att friska personer inte går fria. Vad skulle du säga om risken för felbedömning? I vilken mån kan man förresten tala om att en person är frisk om den begår den här typen av brott? Skulle man inte kunna hävda att alla som begår grova våldsbrott är psykiskt sjuka?"

Sten Levander svarar:

"Det finns rationella våldsbrott som är principstyrda t.ex. politiskt motiverade - Ackarström och Princip; det finns våldsbrott som är särgruppsmotiverade och socialt accepterade inom den gruppen hedersmord och MC-gängsuppgörelser. Det finns våldsbrott som är individ-rationella men som bryter mot accepterade normer och tabu på samhälls- och subgruppsnivå psykopatbrott i vinningssyfte. Och så finns det kaotiska och irrationella våldsbrott, som är personfrämmande och ofta utlösta av allvarlig psykisk sjukdom missuppfattningar som leder till nödvärn som personen uppfattar det eller förlust av kontroll över handlingar, kommando-hallucinationer, epilepsiliknande fenomen eller akuta katatona attacker.

Mijailo Mijailovic var med all säkerhet sjuk i gärnings-ögonblicket. Han har inte haft kontroll över alla skikt i sin personlighet och rår därmed inte för det han gjorde. Han har varit medveten om att han inte varit frisk och sökt hjälp för det men samhällets vårdmaskineri har inte tagit ett samlat och målrationellt ansvar för den hjälp han har behövt.

Bakom detta problem finns politiska beslut som i sig är irrationella heliga kor är viktigare än verklighetens svält. Systemet har ansvar och bör klandras för sitt sätt att hantera uppdraget att strukturera och tillhandahålla resurser för den psykiatriska vården. Nemesis divina har slagit till."


Om författaren

Författare:
Redaktionen Sourze

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2004 14:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: