sourze.se

Rom, USA, EU - en jämförelse

Hur långlivat blir EU? Jag tror att det blir som med Romarriket, det vill säga hundratals år.

Romarriket stod på sin höjdpunkt för 2000 år sedan under kejsar Augustus regeringstid. Det skulle utvidgas genom Britanniens erövring 40 efter Kristus. Då gick Roms nordgräns från Skottland genom Nederländerna, Tyskland, Österrike, Serbien och Rumänien till Svarta Havet. Det omfattade också Nordafrika, Palestina, Syrien och nuvarande Turkiet. Medelhavet var ett innanhav. Romarriket delades år 395 efter Kristus i Östrom och Västrom . Västrom gick under år 476 efter Kristus och Östrom erövrades av turkarna år 1453 efter Kristus. Romarriket är tillsammans med Kina det mest långlivade imperiet.

I Nordamerika förklarade sig 13 delstater sig självständiga 1776 under namnet Förenta Staterna. Detta antal har sedan växt genom köp och erövring och är nu 51 till antalet.

EU grundades år 1957 genom Romtraktaten av sex stater. Antalet stater har nu växt till 15 och blir från 1 maj 25 stater. EU är då lika stort som Romarriket men förskjutet längre norrut. Hur länge det nya imperiet kommer att vara kan man bara gissa men jag tror att det kommer att existera i hundratals år liksom Romarriket. Många EU-motståndare vill att Sverige lämnar EU men det nära samarbetet gör det svårt för enskilda stater att bryta upp.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 29 feb 2004 20:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: