sourze.se

"Fab 5" och de nya fördomarna

Många sitter framför tv:n och tittar förtjust på de "gör-om-migprogram" som förvandlar oss människor. Fint. Jättefint. Men vart tog människan vägen?

TV 3 visar det populära programmet "Fab 5" där fem homosexuella män med olika områden
inredning, styling, mode, mat... tar itu med heterosexuella män som har dålig stil. I början av programmet går dessa fem män in i den aktuelle mannens hus. Där fäller de genast oförskämda kommentarer om mannens hår, klädstil, hus och personliga saker. Sedan börjar "förvandlingen". Någon kastar ut mannens garderob för att den är så anskrämlig, en annan rotar i badrumsskåp och under madrasser för att hitta något dom kan äckla tv-tittarna med, gärna möglig mat, porrfilmer och någon sorts sexleksak. Vidare fortsätter programmet med en personlig shoppingrunda, styling för hår och kropp ibland också saker som ska förbättra inredning och matlagning. När mannen mot slutet av dagen blivit "omgjord" får han komma in i sitt hem där möbler och färger bestämts av någon helt annan. Senare dyker mannens partner eller släktingar och de får bedöma allt. Mannen blir så glad att han plötsligt kramar alla och vill skrika ut till hela världen att han älskar killarna som gjort detta för honom. För han hade ju inget liv före det. Han hade ju ingen personlighet, ingen stil, inga som älskar honom. Vilken tur att de där homosexuella smarta killarna hjälpte honom! Ironi, javisst! Men faktum är att det är en signal som sänds ut i det här programmet, det verkar som det undermedvetet vill säga att har man inte en bra look, en snygg stil och ett trevligt trendigt hem har man heller inget liv.

Det har också visats en reklamfilm för detta program vilken gick ut på att en man stod och dansade, "Fab 5" bedömer honom genast som en man med dålig stil och så blir han snabbt förvandlad. Efteråt tackar han dem och säger något i stil med "ni måste vara änglar". De svarar: "No, we are just gay men" vi är bara homosexuella. Jag kan inte annat än att bli upprörd över denna fördomsfulla reklam! Vem har sagt att alla heterosexuella män inte kan dansa, ta hand om sig själva och sitt hem? Och vem har sagt att alla homosexuella män är stylade, vältränade och extremister på städning? Precis som i de diskussioner om jämlikhet mellan könen där ålderdomliga fördomar och förväntningar styr har det i denna nya jämförelse mellan homosexuella män och heterosexuella män bara bildats nya.

De flesta killar jag känner har ett rent yttre, de har gelé i håret, snygga skjortor när de går ut och ett hem som är klart beboeligt. En del tjejer jag känner har fett hår likt ett smörpaket och ett hem som består av gammal disk, smutstvätt och tandkrämsprydda handfat. Men det är inte därför jag gillar dem. Jag umgås med mina vänner för att de är just mina vänner och att jag tycker om dem. Visst är ett tilltalande yttre trevligt men det är inte det som avgör vem jag ska tycka om eller inte.

Precis som man kan säga att det är ett angrepp på heterosexuella män är det ett angrepp på homosexuella män, då de antas vara välvårdade, snyggt stylade och feminina. Ingen blir nöjd av en sån generalisering. Slutar vi generalisera, slutar vi också se olikheter.


Om författaren

Författare:
Anna Svensson

Om artikeln

Publicerad: 30 jan 2004 16:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: