sourze.se

Att hela tiden fly och söka

Vad jag och vad jag tror många människor ägnar mycket av sin vardag åt.

Jag ägnar mycket tid åt att söka efter något. Efter sanningen eller efter mig själv eller vad som helst. Mitt liv så här långt är fyllt av sökandet efter något. Något som jag inte vet vad det är. Kanske är det trygghet. Det går i alla fall att se ett mönster i sökandet. Det handlar hela tiden om att identifiera sig med saker, att hitta saker som man känner för och med. Att lära känna sig själv eller åtminstone försöka. Det kan ju verka som om det är överkurs att försöka lära känna andra innan man lärt känna sig själv, men det är lite så man måste gå till väga för att hitta fram. Jag känner mig lite som Hans och Greta när de följer sina utlagda kiselstenar för att hitta tillbaka hem. Ibland är avståndet mellan stenarna så långt att jag går vilse på vägen och måste ägna mycket tid åt att hitta tillbaka till spåret.

Förutom att söka så sysslar jag mycket med flykt. Verklighetsflykt kanske man skulle kunna kalla det, eller så är det tvärtom. Det finns olika sätt att fly på. Till exempel kommer man undan väldigt effektivt genom att fokusera fullständigt på något som egentligen är helt meningslöst. Det är alla de där små sakerna som jag bryr sig om i onödan som är flykten. Att för en minut få koncentrera hjärnan på vad jag ska ha på mig idag, istället för meningen vs. meningslösheten med livet. Jag brukar fundera kring om den flykten är livsnödvändig. Den kanske inte är onödig det kanske är flykten som är mitt bränsle. Samtidigt känns det fel att fly. Det är ett svek mot alla de som tvingas leva i verkligheten. Jag kan bli oerhört arg på mig själv när jag kommer på mig mitt i en liten flykt. När brytningen mellan verklighet och flykt blir för hastig. Och vad gör jag då...springer åt ett annat håll.

Nästan alla människor som har möjlighet att fly fältet ibland gör det. De som inte kan fly får snällt vänta tills vi andra orkar med att konfronteras med verkligheten igen.

Det som möjligtvis kan vara intressant i denna text är frågorna: Är flykten till för att vi ska återhämta oss och kunna återvända med nya krafter? Flyr vi för att vi inte bryr oss om verkligheten?


Om författaren

Författare:
Ylva Kvamme

Om artikeln

Publicerad: 26 jan 2004 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: