sourze.se

Ska man inte döda, så ska man inte

Jag är emot dödsstraff. Alltid. Grip vem fan som helst; Hitler, Pol Pot eller Saddam Hussein. Ingen ska mördas.

Det handlar helt enkelt om logik. Att ta livet av någon, med motivationen att denne gjort fel som tagit livet av andra. Det är en ekvation som inte går ihop. Den går inte ihop hur man än försöker, inte ens om den anklagade har mördat ett större antal människor. Människoliv är för mig något ovärdeligt, det är därför en omöjlighet för mig att mäta olika hemskheter mot varandra i antal döda människor. Det spelar ingen roll vad den anklagde gjort. Det här handlar om att använda hjärnan och inte magkänslan.
Saddam Hussein är en ond man. Nej förresten, jag tror inte på "onda människor", han måste vara en sjuk man. Likväl som Bush också är skadad på något sätt. En fullt frisk person kan inte få för sig att döda tusentalsmänniskor, oavsett vad han/hon anser sig ha för syfte. Jag har ofta tänkt tanken; Hur känner sig en soldat som mördat ett barn när han ska sova? Kan saddam Hussein fungera som en vanlig människa? Vad känner Bush sekunden efter att han beordrat ett bombanfall?

Det är omöjligt att svara på. För det de gör är så hemskt att det inte går att förstå. Men har vi rätt att utan förbehåll kritisera deras tilltag om vi så fort de ställs till svars skriker om dödsstraff. I och med att hetsa fram dödandet av Saddam gör man sig själv illegitim som kritiker av tyrannerna.

När man skriker efter dödsstraff är det viktigt att stanna upp en stund och påminna sig om ett par saker: Saddam är en människa, han äter och skiter och har haft en barndom. So what?! Han är ond, tänker förmodligen många av er som läser det här. Då kontrar jag med; Tror du att det finns folk som föds onda?

Det är lätt att förivra sig när denna dokusåpa rullar framför våra ögon. "Ladies and Gentelmen...we got him" Men det är samma argument mot dödsstraff som vilken annan dag som helst. Att vara emot dödsstraff i vissa fall och i andra inte är både otrovärdigt och en konstig människosyn. Det är då man börjar värdera människoliv. Si och så många tusen döda så blir det dödsstraff.

De som i vanliga fall är motståndare till dödsstraff bör vara det i även det här fallet. Och motståndare till detta hoppas jag att de flesta som kallar sig demokrater är. Dödsstraff är fascistiskt. Det är inte hållbart att någon ska kunna besluta om liv och död. Dödstraffet är rent ut sagt ett redskap för att värdera människoliv, något för mig helt otänktbart.

Jag står för min åsikt om dödstraff oavsett vem det gäller.


Om författaren

Författare:
Ylva Kvamme

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2003 16:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: