sourze.se
Artikelbild

Hemlösa prioriteras i Stockholm

Under 2002 och 2003 har det inte tagits fram någon detaljerad statistik om de hemlösa. Detta beslut upprör moderaten och förra socialborgarrådet Kristina Axén Olin i en artikel i Sourze den 3 december.

Hon påstår att det är under den nuvarande vänstermajoriteten som man beslutat att inte "räkna de hemlösa". Faktum är att ändringen gjordes under Kristina Axén Olins tid som socialborgarråd.

Jag fick nyligen kännedom om att man sedan våren 2002, då Kristina Axén Olin var ansvarig, inte längre gör en detaljerad statistik. Istället för pappersenkäter går man över till att sammanställa den statistik som redan idag finns inom socialtjänsten. I och med detta missar man de hemlösa som besöker frivilligorganisationernas dagverksamhet men som inte har kontakt med socialtjänsten. Uteliggare som varken kontaktar frivilligorganisationerna eller socialtjänsten och som aldrig sover på härbärgen fanns inte med i den tidigare statistiken heller utan har fått uppskattats.

Jag anser att det är en riktig bedömning att inte göra en detaljerad statistik för varje år. Men givetvis måste man hålla koll på hur många hemlösa som finns i staden. Jag anser därför att en övergripande och djup statistik bör tas fram vartannat eller vart tredje år. Däremellan räcker det med en sammanställning via datauppsamling. På så sätt fortsätter vi att hålla koll.

Axén Olin tar också upp att jag skulle ha avskaffat tak-över-huvudet-garantin. Det är en ren lögn. Vi utreder garantin och vill vidareutveckla den men tillsvidare finns den kvar i precis det skick som Axén Olin lämnade den. Axén Olin ondgör sig dessutom över att jag inte skulle ha satt igång en enda bostadslösning för hemlösa. Detta är också helt grundlöst. Jag har initierat och satt igång flera bostadsprojekt. Däremot har det inte invigts något nytt större boende sedan februari på grund av att Axén Olin inte initierade något under sin sista tid vid makten. Det tar nämligen tid att projektera och bygga nytt.

Vi kommer inte att sluta med statistik över antalet hemlösa och vi kommer inte heller att försämra för dem som vänder sig till härbärgen. Dessutom arbetar vi hårt för att få fram fler bostäder för hemlösa, men jag tvingas börja om från början på grund av moderaten Axén Olins misstag och initiativlöshet.


Om författaren

Författare:
Margareta Olofsson

Om artikeln

Publicerad: 05 dec 2003 10:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: