sourze.se

En tupp kan också hitta ett "korn"

"Vete" katten om inte måttet är
"råg"at

Min rara kusin Signe berättade följande:
Varje frukost, när arbetslaget packade upp sina smörgåsar, hade en som pålägg, kokt havregrynsgröt. Han blev utsatt för kamraternas gyckel.
Hemkommen omtalade han sina problem för hustrun.
- Vad vill Du ha istället? frågade hon.
- Kan vi inte prova med stekt havregrynsgröt? blev svaret.
- Du är väl en riktig "gottegris" menade hans älskling.

Nu myntades "gottegris" inom familjen och nu är vi framme vid havregryn.

Nästan. Det började för några dagar sedan.
Reklam i rutan. "Havrefras med jordgubbsmak."
Vid nästa besök i affären, tittade jag på hyllorna, mycket riktigt, fraser i alla dess former, med havre som bas.

Havre har i alla tider varit barnens fasa som gröt och välling. Först, som äldre, uppskattar man denna lättlagade goda frukost.

Vi har alltid i bagaget 1 kilo färdigbehandlade gryn med oss på resan. Efter några dagar, med oljig god mat, vill magen koppla av. En halv liter vatten, 2 dl. gryn, lite salt, i en panna. Koka upp någon minut se på paketet, frukosten är klar.

Upp på tallrikarna, pannan genast i kallt vatten, då är den lättdiskad. Lite socker, en klick smör, äppelmos, mjölk eller precis vad Du har för handen.

Min svägerska i Danmark kokade en rejäl dos gröt, strax innan vi skulle gå en runda. Till kvällskaffet fick vi "klattkager". Havregrynsgröt, i små klickar, doppade i kanel och socker, stekta i smör. "Mums - fillibabba."

Du kan dryga ut alla färser. Baka olika kakor. Blanda i degar, till matbröd och sist men inte minst, som följer.

Blir Du gottsugen, tag fram 1 hg. smör margarin, 1,5 dl. socker, vanillinsocker, 3 msk. kakao, lite vatten, 5 dl. snabbhavregryn.

Rör samman smör och socker, sedan alltsammans till en fast massa, så Du kan forma små bullar. Rulla runt i kokosflingor.

In i kylen. Nu har Du 30-40 små godbitar. Du kan förvara dem länge i kylen.

Har Du provat, en gång, brukar alla ingredienserna vara hemma.

Nästa gång Du vill ha något gott: "Leta under rubriken havregryn, som också är nyttig mat för kroppen."


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2003 12:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: