sourze.se

Damfotbollen - den goda och ädla kampen

Damfotbollsspelarna personifierar den ursprungliga tanken med idrottslig tävlan. Den goda och ädla kampen. Vill vi verkligen se dem drivas in i den hårdsponsrade proffsvärlden?

Manliga fotbollsspelare hör till världens bäst betalda idrottsmän. Den bäst betalda kvinnliga fotbollsspelaren tjänar 800 000 kronor per år samtidigt som många duktiga spelare i Sverige inte tjänar någonting. De får betala för att kunna utöva sin sport. Även om vi är medvetna om det, möjligen lägger vi inte mycket uppmärksamhet till den enorma löneskillnadenskillnaden mellan manliga och kvinnliga fotbollspelare idag.

För några tiotal år sedan var det lika otänkbart för damer att spela fotboll som det är för män att föda barn. Idag räknas de svenska damfotbollslagen till de bästa i världen och har redan en kvinnlig spelare som är eftertraktad i den prestigefulla italienska ligan. Viktoria Svensson tillfrågades att spela för Peruggia. Skulle hon i så fall bli den underbetalda kvinnliga spelaren i herrlaget, eller är det också så att vi är på väg att få se damer i herrklassen med manliga löner?

Damfotbollen har fått en enorm uppmärksamhet under de senaste månaderna och även inbitna fotbollsfantaster som tidigare skulle betraktat den med glimten i ögat, ser upp till fotbollstjejer idag. Om man bortser helt från den långa vägen som våra kvinnliga spelare gått för att nå så långt i VM kan man lätt få för sig att orsaken till damfotbollens framgångar helt och hållet vilar på att våra kvinnliga spelare har jobbat hårt och spelar väldigt bra.

Damfotbollen framstår som en ung sport, ett fenomen som kommer att växa under de närmaste åren. Fotbollstjejerna spelar för att vinna. De tycks spela med den inneboende kämpaglöd som alltid varit den äkta idrottsupplevelsens känsla och kärna.

Gunilla Axen som var en av riktigt stora inom damfotbollen på 80-talet arbetar idag som utvecklingschef på Fotbollsförbundet. Hon säger att tjejer inte är lika bortskämda som killar, eftersom de inte är vana att få lika mycket som killar. De spelar för att de älskar fotboll, de spelar med hjärtat. Gunilla Axen har sedan länge arbetat på att damfotbollen i Sverige ska få en högre status och hon startade ett nytt projekt som avslutades nyligen - Damprojektilen. För att locka fler unga tjejer till damfotbollen behöver man bra ledare. Målet med projektet var att rekrytera 6000 nya ledare, men det blev 11 500!

Damfotbollen i Sverige kommer att växa under de närmaste åren, eftersom fler bra ledre bidrar till att fler tjejer börjar spela fotboll.

Mediernas utveckling under nittiotalet har bidragit till den enorma utveckling av den kommersiella sidan inom elitidrotten. Fotbollen toppar listan över sporter med störst medieintäkter. Detta bidrar i sin tur till ökade intäkter från sponsorer. Enligt SF har intäkter under år 2002 stigit med 40 procent i jamförelse med tidigare år.Det är mycket möjligt att damfotbollen kommer bli en kommersiell sport som i framtiden lockar publiken på lika vilkor som herrfotbollen.

Våra proffstjejer spelar idag med hjärtat och utan att tänka på kommersiella framgångar, men självklart kommer det även här behövas nya sponsorresurser för att damerna ska kunna utöva sin sport på heltid. Deras spel påminner om tiden då unga tjejer och killar när som helst kunde börja träna hårt utan att behöva styras av kommersiella aspekter i sporten - som det var förr i tiden.

Damfotbollsspelarna personifierar den ursprungliga tanken med idrottslig tävlan. Den goda och ädla kampen. Vill vi verkligen se dem drivas in i den hårdsponsrade proffsvärlden? Skulle det vara ett riktigt led i jämställdhetskampen mellan kvinnor och män att Viktoria Svensson, Hanna Ljungberg och andra börjar säljas till högstbjudande på samma sätt som deras manliga alter egon? Den frågan kan vara svår att besvara idag. Vi får hoppas att tjejer behåller den inre glöden och äktheten i spelet även i framtiden, när de inte längre att behöver anstränga sig för att få göra damfotbollen känd i Sverige.

Idag är de utan tvekan en enorm inspirationkälla ute i landet för tjejer som känner att deras högsta önskan är att spela lika skickligt som deras förebilder.


Om författaren

Författare:
Ewa Korolczuk

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2003 16:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: