sourze.se

Skugge alltid i skottlinjen

Nu har jag läst den. Skugges berömda recension av Ranelids bok: "Kvinnan är första könet". Jag tycker inte det hon skrev i recensionen var så farligt.

Även om jag måste hålla med om att den som recension inte vad mycket att hurra för.

Jag har sett debattartiklar här på Sourze i ämnet och har inte ens orkat sätta mig in i det. Men nu har jag gjort det. Efter att ha läst Fredrik Reimarkers inlägg; "Kulturelitens vendettor", med länk till recensionen, var jag bara tvungen att läsa det som alla är så upprörda över. Skugges enorma klavertramp, Skugges sista potatis. Jag inser att det här är ett ämne som verkligen har engagerat många. Visst kan man tycka att Skugge var lite elak, men att det var ett påhopp som man skulle behöva stämma någon för, tycker jag är lite mycket. Hon upplevde det som han var lite stel, hade rakade armar och läppglans. Big deal. Eller har jag missat något?

Jag tycker inte det är värre än det Leif Furuhammar skrev i DN´s TV-krönika 6/10 skrev om "Grynet" i Grynets show. Furuhammars ord: "Har man kommit upp i medelåldern förefaller hon vara ganska vedervärdig som medmänniska."--- "Hon representerar det nya tjejmönstret, hon står på flickornas sida, hon demonstrerar att kvinnfolk och ungdom inte längre behöver stå för ödmjukhet, artighet och behagfullt tillmötesgående. Hon är faktiskt ganska jobbig."
Visserligen handlar det om hennes karaktär, men ändå. Ganska hårda ord, med tanke på det Grynet representerar: Tjejer som vågar ta för sig - om än gjort med överdriven humor.

Det är lite intressant att när killar bedöms även efter hur dom ser ut, blir det ett jävla ståhej. Men som kvinna utsätts du ständigt för dom sorts jämförelserna. Skugge ligger alltid i skottlinjen när det gäller att visa på dessa skillnader. Jag tycker hon är rätt häftig som lyckas med sin bedrift. Att irritera och påvisa uppenbara skillnader i hur män och kvinnor behandlas. Även om hon inte är en lysande recensent och inte heller en kulturelit, inte i mina ögon i varje fall.

Heja Skugge!
Nu kommer väl jag bli stenad och ihjältrampad här på Sourze...


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 28 okt 2003 11:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: