sourze.se

Spansk "pytt i panna"

Prova Paella!

Rätt eller fel - vad vet jag - kallas Paella spansk nationalrätt. Första gången jag åt det var på 60-talet då hustrun, sonen och jag bilade genom Europa, övernattade i Malaga och som middag fick vi Paella. Smaken satt kvar länge, som en resebyrå skulle ha sagt.

Enligt källor kommer rätten från Valencia.

Till Paellans innehåll skulle man tro att det var från Kajsa Vargs kokbok, "Man tager vad man haver", rätten kom.

Helt klart, har man, som Gran Canaria, kust runt om finns massor av skaldjur och fisk. Deras jätteräkor fyller bra, men smakar litet. Dessutom tycker jag inte om den bleka färgen.

På strandpromenaden i Playa del Ingles har en restaurang ett jättestekjärn och det serveras portionsvis. Det ser läckert ut och många tallrikar bärs ut till borden. Dock har jag inte mod att äta dessa skaldjur efter de stått timmar i solen.

Utanför alla restauranger syns foto av deras paella. Oftast är det väntetid eller skall den beställas dagen innan, nästan alltid endast för minst två personer.

Vid ett tillfälle, då vi var bjudna hem till utvandrade danskar, smakade den lite annorlunda. Värdinnan avslöjade att hon alltid bytte ut kycklingen mot kanin. Inget fel i det, då deras Paella var toppen.

I våra trädgårdar finns ofta murade grillplatser med plats för spett som spädgrisar skall snurra runt på. Samma här i Spanien men platsen är avsedd för ett mycket stort platt järn.

Här hemma får man fuska med nästan allt. Själv använder jag ugnspannan.

Ett kilo kycklingbröst tinas, strimlas och bryns gyllenbruna i olja. Inte helt färdiga - slutet sker i ugnen.

I en vanlig panna på spisen - lite olja - rostar 3 dl. långkornigt ris tillsammans med hackad röd lök några minuter - sätter till 6 dl. vatten - låter koka i ungefär 16 min.

Ugnen - som skall vara 200 grader får besök av kycklingen - som skall ligga på braspannan 10 min.

Pannan tages ut. Blanda ris - kyckling med tomat - ärtor - majs - hackad paprika. Smaksätt med salt - peppar. Ev. soja. Viktigaste är - rikligt med pressad färsk vitlök. Sedan gurkmeja. denna smakar ingenting, men sätter vacker saffransfärg.

Alla skaldjuren låter jag bara bli varma för heta blir de sega. Rör gärna ner litet olivolja - smakar gott och får en glansig yta.

Nu har du en underbar blandning i braspannan: kyckling,ris och färgrika grönsaker blandat. Ta ut - sätt pannan på ugnsfolie - som du viker upp - krama till en snygg kant runt om.

Överst lägger Du nu alla skaldjuren. Krabba, hummer, räkor, bläckfisk, musslor. Vill Du lyxa till det är ostron inte fel. Allt finns att köpa - konserverat eller djupfryst.
Citronklyftor - hackat grönt. Finns mer i din fantasi? - öka på. Ansjovis eller annat Du har i kylen.

Vitlöksbröd finns också färdigt djupfryst och kan värmas samtidigt med övrigt.

För jobbigt? Kanske, men kan ge dig idén till något gott.

Buen Apetito!


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2003 20:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: