sourze.se

Anorexia

När det slutar handla om mat

Jag var 14 år. Mitt minne ger mig bilden av att jag står på en klippavsatts. Hela min värld. Den under mina fötter och den som breder ut sig framför mig snurrade. Först långsamt. Sedan fortare och till sist. För fort.

Allt jag visste slutade existera. En dimma lika svart som natten fick mig att börja famla efter - vad som helst.

På min klippavsats. Ensam mot världen. När snurrandet tvärstoppade. Jag förlorade fotfästet och föll. Ramlade ner i det berömda bottenlösa hålet. En tomhet jag fyllde med hat, förakt och äckel mot mig själv.

Allt var mitt fel. Allting.

Jag glömde bort hur världen såg ut. Märkte inga lukter. Hörde ljud men jag orkade inte lyssna. Jag började verka på ett annat plan. Där jag hade kontroll på allt som svävade för långt bort för att greppa.

Jag fann kontrollen över mig själv.

Mitt liv som en tyst skugga mot väggarna i korridoren började ta form. Jag ville inte synas. Jag slutade skratta, men jag var inget glädjelöst offer. Det var jag mot resten. Och jag var mycket bättre. För jag hade slagits mot väggen och fått sanningen insmetad i ansiktet. Jag hade ingenting att vara glad för.

Jag slutade äta. Om jag åt kräktes jag. Återigen kontrollen. Demonen pratade med mig varje dag, varje minut dygnet runt. Mitt kontrollbehov utökades. För belysnings skull gick jag ut gymnasiet med toppbetyg.

5 år med ätstörningar som en lösning på alla andra problem jag inte kunde greppa. Problem som kommer ikapp i slutet i alla fall.

Jag slår på tv:n och jag ser debattprogram om samhällets struktur. Jag ser dokusåpor i form av bantningstävlingar. Jag ser magra modeller. Och jag ser dom hycklande anorektikerna som hyllar Pro Ana kulturen och visar fram anorexia och bulimi som en kultförklarad livsstil.

Mitt mål var egentligen aldrig att bli smal. Och jag skulle aldrig skylla på samhället. Jag ville bara återfå kontrollen över mitt liv.

Det finns lika många lösningar som problem. Men att banta borde inte ens existera som alternativ för en lösning.


Om författaren

Författare:
Malin Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 10 okt 2003 17:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: