sourze.se

En revolt behövs inom polisen

Visst är det förståeligt att polisen ibland tvingas prioritera vissa brott, men fullständigt oacceptabelt att Länskommunikationscentralen inte meddelar lediga poliser alla brott som anmäls.

För några år sedan gjorde tidningen "Sunt Förnuft" ett reportage om polisorganisationen. Riksrevisionsverket RRV framförde där synpunkter för en effektivare polisorganisation. Det visade sig att onsdagar var landets mest personaltäta dag med poliser, och helgerna de fattigaste. De ökade ekonomiska resurserna åts, enligt reportaget, upp av övertidsersättningar, istället för till att förebygga fler brott.

Dessa fakta framkom tyvärr inte från Kalla fakta:s reportage. Däremot att poliserna, via LKC Länskommunikationscentralen, hänvisas till att prioritera olika brott vid utryckningar. Flera polismän visar öppen bitterhet över nuvarande system: Att inte få leverera den service, som medborgarna vill ha och betalar för. Det mest fascinerande under reportaget är att, även om det finns lediga poliser, så meddelar inte LKC alla brott på grund av att alla brott inte har tillräckligt hög prioritet.

Kriminalprofessor Leif GW Persson hävdade i en intervju i tidningen "Slitz" att nackdelen med Sveriges polisorganisation är att den ser ut som en "upp och nedvänt sopkvast". Den grova borsten som skall hålla rent används inte så mycket, som den skulle kunna och det går åt tio byråkrater på en polisman. Visst är det förståeligt att polisen ibland tvingas prioritera vissa brott, men fullständigt oacceptabelt att LKC inte meddelar lediga poliser alla brott som anmäls.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2003 10:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: