sourze.se

Myten om allmänintresset

Media försöker skylla ifrån sig på ett intresse som inte finns. Vi läser det som skrivs även om vi inte bryr oss.

I debatten kring medias etik och moral som uppstod efter uthängningen av "35-åringen" har medias försvar hela tiden varit allmänintresset. Jag undrar vad det är för allmänintresse de snackar om. Självklart vill de flesta svenskar veta vem som mördade vår utrikesminister. Under utredningens gång vill kanske några också ha koll på hur det går och ifall det finns några misstänkta. När polisen sedan griper en misstänkt person så är det intressanta hur misstänkt han är, varför han är misstänkt och huruvida han begått brott tidigare eller inte i fall han endast är skäligen misstänkt behövs endast väldigt kort info.
Skulle någon av den här informationen fattas i media skulle folk antagligen klaga på bristande information. Fanns all denna info tillgänglig tror jag inte att någon skulle efterfrågat mera djupgående info om hans familj, hans skolgång och vilka kändisar han liknar. Det är media, framförallt kvällstidningarna, som skapar det som de kallar allmänintresse.

När skvaller, såsom det om 35-åringen, trycks läser folk det endast på grund av nyfikenhet. När informationen väl finns där tar vi gärna del av den även om vi inte tycker att den är särskilt nödvändig eller ens bryr oss om den överhuvudtaget. Det är lite som när någon kommer och snackar massa skit om en annan, jag lyssnar gärna och gottar mig lite i skvallret. Men jag är egentligen inte ett dugg intresserad av det. Jag tror att samma fenomen av ett skapat intresse går att återfinna i dokusåpor. Dokusåpor är bland det populäraste som finns just nu och ändå så tror jag inte att de skulle bli så värst saknade om de försvann. Om alla dessa program lades ner och tiden i TV istället lades på seriösa och bra program tror jag inte att någon skulle bry sig om vad Masterplan-människorna åt till middag. Det är samma skit alltihop, kvälltidningar, skvallerpress och dokusåpor. De matar oss med information som vi ger blanka fan i och får oss att tro att vi bryr oss. Sedan har de mage att skylla på oss när de gör något övertramp.

Dessutom tror jag inte att jag är ensam om att ha läst och sett en del bara för att kunna ta reda på hur dåligt det är, men jag läser endast på internet för de får inga som helst pengar av mig.


Om författaren

Författare:
Ylva Kvamme

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2003 12:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: