sourze.se

Vi sätter oss på höga hästar

Debattinlägg till Ramona som skrev om Pälsfarmar och djurrättsaktivister.

Jag håller fullständigt med dig när det gäller djurrättsaktivister som bränner ner pälsfarmar och förstör för andra. Jag håller med om att man i en demokrati måste visa respekt gentemot varandra och förstå att man inte alltid kan ha rätt. Det finns en del saker jag inte håller med om...

Du tycker inte att djur ska kunna ha några rättigheter. Det tycker jag är väldigt oetiskt. Alla djur, inklusive människan, har rätt att leva och de har rätt att leva ett värdigt och naturligt liv. Det finns en svensk lag som säger att djur i fångenskap ska ha möjlghet att uträtta sina naturliga behov. Minkar på pälsfarmar som lever i burar a 30x30 cm har inte möjlighet att leva naturligt. Det har inte heller vargarna på skansen då en varg i vilt tillstånd vandrar flera mil om dagen. Det har inget djur i fångenskap.

Många som jag argumenterat djurrättsfrågor med tar upp frågan; Tycker du att ett djur är lika mycket värt som en människa?

För det första så är människan ett djur. För det andra så har jag alltid haft uppfattningen att det inte går att värdera liv, alla liv är ovärdeliga. Det är också därför jag är emot dödsstraff, jag tycker inte att det är rätt att en högre instans ska kunna bestämma vilka som har rätt att leva och inte.

Så du blir lika ledsen om en utter dödas som om en människa dödas?

Nej, men det beror endast på att jag är partisk. Självklart värderar jag i det avseendet en människa högre. Alla djur värnar mest om sin egen art. Det är helt naturligt, överlevnadsinstinkt. Mina känslor säger mig att en människa är mera värd en ett annat djur, men inte min hjärna. Jag kommer alltid värdera människoliv högre för jag kommer alltid att vara en människa själv.

Det är helt irrelevant att tänka i de där banorna. Vi måste respektera alla på den här planeten. Alla arter har en funktion att fylla och det är dumt att få för sig att vi är förmer än andra.

Men en utters familj blir nog inte lika ledsen som en människas, eller?

Vad in i helvete vet vi om det egentligen. Jag har flera gånger stött på djur som suttit vid sina döda kamrater och bara tittat på dem, de har inte sett glada och oberörda ut. Jag vet att t.ex hästar blir oerhört deprimerade om de får ett missfall. Dessutom vad har det för betydelse för värdet av en varelse. Det är inte acceptabelt att döda en människa bara för att ingen skulle sakna honom.

Jag har länge grubblat på människans funktion på jorden och jag har inte kommit fram till någon som är mycket viktigare än någon annans. Vi behöver varandra och vi har en skyldighet att visa andra arter respekt.

Du nämner att djur inte ska få ha rättigheter för att om man har rättigheter så måste man också ha skyldigheter.
Hur kan du veta vad djuren har för skyldigheter? Måste det vara skyldigheter gentemot vårt samhälle, tycker du att vi och vårt är det enda som betyder något i världen? Har det någonsin fallit dig in att de andra djuren kanske har ett eget liv.

Hur är det med barn då, vad har de för skyldigheter? Vad har gamla och sjuka för skyldigheter? En krigsfånge?

Djuren har en skyldighet gentemot jorden, inte människan, och det är att uträtta sin funktion. Detta är omöjligt om vi tar oss friheter att tillfångta och utnyttja olika djurarter till höger och vänster. Vi bryter vår skyldighet gentemot jorden att anpassa oss till ett fungerande kretslopp och så enligt ditt resonemang bör vi kanske inte ha rätt att leva här? Trots allt så har vi gjort mycket mot jorden som borde fått henne att tröttna på oss för länge sedan.

En sak till. Människan har ingen rätt att utse sig själv till överlägset mest intelligent eller värdefull. Vi vet nästan inte ett dugg om hur de andra djurens samlevnad fungerar och hur de tänker. Det går inte att jämföra det som vi uträttat/uträttar här på jorden med det som andra djur gör, som sagt så har alla arter olika funktioner.
Allt det vi gjort som gör att vi ofta anser oss överlägsna har vi gjort för oss själva. Ingenting har gjorts för att förbättra allas tillvaro på denna planet. De andra djuren har snarare bara fått det sämre. Ändå anser många att vi har rätt att lägga djuren under oss och styra jorden i fördärvet alldeles på egen hand. Alla de där uppfinningarna som visar på vår överlägsna intelligens kommer att skapa jordens undergång. Jävligt fiffigt människan, jävligt fiffigt!

Jag undrar alltså helt enkelt vad du har för rätt att bestämma vem som är mest värd och vem man ska ha skyldigheter inför? Vad vet du som vi andra inte vet om djurriket?


Om författaren

Författare:
Ylva Kvamme

Om artikeln

Publicerad: 06 okt 2003 14:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: