sourze.se

S måste bli EU–offensiva

"Ja–sägande" socialdemokrater till euron måste känna sig mer besvikna över valresultatet, än vad europa-vänliga borgare gör.

Varför?

Därför att den största partipolitiska splittringen var inom socialdemokratin. Statsminister Göran Persson började tala ett EU-språk, som tidigare bara moderater gjort. Länge visade Persson också tveksamhet till euron, sedan övergick hans retorik till ren näringsliv-propaganda. Det pinsamma för honom har hela tiden varit några statsråd som öppet motsatt sig euron. Men som tyvärr inte avskedats, på grund av illojalitet mot regeringspartiets ställningstaganden. Hade Göran Persson valt att byta ut de nej-sägande statsråden i våras, hade han vunnit ännu mer förtroende för euron under valrörelsen.

Nu gäller det för regeringen och dess nya utrikesminister Laila Freivalds att föra en "ininorden" offensiv europapolitik, mycket mer offensiv än vad borgarna behövt göra om dem suttit vid makten. Göran Persson bör också söka mer realistiska samarbetspartners och då hos borgarna.

Göran Persson, avsluta samarbetet med Miljö- och Vänsterpartiet och för en europa-politik tillsammans med de partier som fortfarande är för euron, som du själv är!

Vi har inte råd att vara ambivalenta längre i europa-samarbetet.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 06 okt 2003 14:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: