sourze.se
Artikelbild

Psykiatrins femtekolonnare demoniserar läkemedel

Den viktigaste enskilda behandlingskomponenten för att avbryta pågående psykossymtom och förhindra, eller i vart fall senarelägga nya akuta episoder, är läkemedel.

Det är svårt att tro att det är Costa som skrivit ett så förvirrat inlägg som det som publicerades på Nättidningen Sourze igår, red anm, även om han brukar profilera sig som en gammaldags 68-psykiater.

Om risken för våldsbrott i hela gruppen av personer med schizofreni är mellan fem och femton gånger större än för befolkningen, och den risken mångdubblas i faser med aktiva psykossymtom, så är det inte trivialt. Den viktigaste enskilda behandlingskomponenten för att avbryta pågående psykossymtom och förhindra, eller i vart fall senarelägga nya akuta episoder, är läkemedel jag hör Costa gnissla tänder men det är ett vetenskapligt sakförhållande.

Om samhället och psykiatrins femtekolonnare demoniserar användningen av läkemedel genom att prata om kemisk lobotomi, nedsövning, och en sadistisk mentalsjukhuskultur blir det svårt att undvika tvång för att få till nödvändig läkemedelsbehandling av personer som har begränsad sjukdomsinsikt och samtidigt hög risk för brott som de inte vill begå men sjukdomen får dem att begå.

Antalet vårddömda brottslingar har ökat med 40 procent på fem år utan att någon utbyggnad av vårdplatser skett. Orsaken till detta är strutsar på två departement Soc och Jus som inte tycks kunna samarbeta. Samtidigt har antalet slutenvårdsdygn som personer med schizofreni erhåller reducerats från 175,000 per år 1995 till 30,000 i dag.

Parallellt har vi i Malmö observerat en drygt fördubblad överdödlighet bland personer med schizofreni som i dag är åtta-dubblad jämfört med sent 1950-tal. Perioder av snabb nedläggning av slutenvårdsplatser är starkt kopplad till snabbt ökande överdödlighet. För Costa eller hans dubbelgångare är missbruksvård inte psykiatri. Det är fel. Heilig är följaktligen psykiater, och dessutom tungt forskningsmeriterad - han vet vad han talar om.

Beträffande mig - jag är professor i allmänpsykiatri, inte rättspsykiatri. Under min karriär har jag jobbat lika mycket med allmänpsykiatri som med rättspsykiatri plus lite BUP, både med avseende på klinik och forskning schizofreni är en huvudinriktning för min allmänpsykiatriska forskning.

Costas desperation betingas av att han ser det tolkningsföreträde han och hans meningsfränder skaffat sig genom goda kontakter med okunniga politiker under de senaste decennierna glida honom ur händerna. Det är bra för psykiatrin och bra för de personer som behöver psykiatrins tjänster.


Om författaren

Författare:
Sten Levander

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2003 16:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: