sourze.se

Hur ser dina tänder ut?

Känner du någon som har lejontänder? Nähä...inte jag heller och ändå känner jag jättemånga "naturliga" köttätare...

Om man tänker efter är det kanske inte naturligt att människor äter kött. Våra tänder är ju inte alls skapta på samma sätt som andra köttätares. Människan måste tillaga kött för att kunna tugga det, så gör inte djuren ute i naturen. De flesta av oss gillar inte ens okryddat kött.
Ett som är säkert är i alla fall att djurhållningen inte är naturlig, inte slakten heller. Rovdjur som lever vilt jagar sina byten själva och dödar dom med hjälp av sina tänder.

Människan fångade för länge sedan djur och gjorde dom till "våra tamdjur" och började ha dem inlåsta i bås. Människan jagar inte själv utan med en mellanhand, ett vapen och har så alltid gjort. Tamdjuren jagas inte de skickas med bilar iväg till slakt. Deras sista tid i livet är den absolut värsta, den tiden är så otroligt grym att det inte går att föreställa sig. Tänk er att djur, som har starkare sinnen än vi, stängs in tillsammans med andra extremt stressade djur i en mörk bil där det är trångt och varmt. De får sedan färdas med denna bil en lång sträcka och när de äntligen kommer fram har en del av dem trampats till döds och en del har törstat ihjäl. De som överlevde resan tvingas in i en byggnad som stinker död och rädsla. Där är det fullt av döda djur och levande djur som väntar på sin tur att dödas. Djur känner lukten av död, de har som sagt mycket starkare sinnen än vi. Deras sista stund i livet är en orgie i panikångest och stress och även om det inte förstår exakt vad som händer så framkallas dessa känslor och de känns lika hemska i vilket fall som helst.

Kom inte och säg att detta är naturligt, att det är människans sätt att jaga. Det skulle ju vara rent ut sagt pinsamt om våran natur är så grym. Inget annat djur beter sig så mot sina offer, möjligen späckhuggare och tamkatter som leker med maten men så kallas ju också späckhuggare för mördarvalar och katterna är uppfostrade av oss.

Framförallt inget annat djur tjänar pengar eller liknande på att mörda. Köttindustrin liknar en maffia med anställda torpeder. Folk som tjänar sitt leverbröd på att döda oskyldiga försvaslösa varelser och dessutom helt i onödan. Människan kan överleva både som vegeterian och vegan även om jag inte ser det senare som "naturligt". Det är till och med nyttigt om man äter på rätt sätt, om man är vegeterian. Det är bara det att folk har missuppfattat hela grejen, de tror att allt blir krångligt och att man inte hinner annat än att planera sin mat. Det är lika stor chans att du äter fel som köttätare som om du är vegeterian.

Nu kanske du tänker: "Men om alla var vegeterianer då skulle ju jorden svämma över av djur." Nej, det skulle den inte. Vi avlar fram de djur vi äter och stoppar man aveln kommer ingen djur-översvämning att inträffa. Mjölkkreatur och värphöns äts inte upp av oss i särskilt stor utsträckning. De behöver förresten också bättre villkor

Förresten på tal om att det skulle vara naturligt att äta kött, vad är det som säger att något är bra för att det är naturligt. Det ligger i vår natur att döda människor också, om dom gör något vi ogillar. Maktlystnad och egoism är naturligt. Det är naturligt för människan att utnyttja olika droger som kommer från växtriket i alla fall så är det ett av de främsta argumenten för legalisering. Det finns mycket som är naturligt men ändå inte är bra. Många naturliga saker har vi ändrat på för att det inte fungerade, vi skyddar oss när vi har sex och inte vill ha barn till exempel.

Köttindustrin borde slopas. Om man väldigt gärna vill äta kött så får man väl jaga ute i naturen och döda "snabbt och smärtfritt" eller köpa kött från en bonde man känner som slaktar sina djur hemma under vettiga omständigheter ett fång hö och en slaktmask, 2 sekunder.... Då kan jag
inte se några etiska eller moraliska argument mot köttätande förutom att tamdjur är onaturligt och att man äter en individ.

Den dag jag ser någon fånga ett rådjur utan avancerade vapen, med ren jaktlist och skicklighet för att sedan äta detta rått med enbart tänderna så kommer jag gå med på att det är naturligt att äta kött för oss människor...


Om författaren

Författare:
Ylva Kvamme

Om artikeln

Publicerad: 26 sep 2003 17:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: