sourze.se

Gå till Per i hagen

om Du får ont i mage

Vakna - känna att alla krämpor finns kvar, inga nya stött till. Kunnat ligga, samt sova en hel natt, utan käpp är underbart.

Fast det är något, som maler och oroar i bakhuvudet. Vad är det? Försöker minnas, snart står det klart. Enkätundersökningen, föregående kväll, strax före sänggåendet. Avisan ville klarlägga mina matvanor vid påbörjad bantning. Sötsaksintaget skulle klarläggas. 20 frågor skulle besvaras.

Första frågan var:
Tycker Du om konfekt? Ja - Nej - Vet ej.
Det aktuella skulle kryssas för.
Äter Du ofta sötsaker? Ja - Nej - Vet ej.

Så fortsatte det, frågor om mitt förhållande till "gottis".
Svaret på undersökningen blev:
"Du har begär efter söta saker och måste söka hjälp hos läkare eller dietist."

Då man ännu inte har "frikort" får besöket anstå.

Erkännas skall - både hustrun och jag sätter värde på lite choklad till kaffet om kvällen och eftermiddagen. Det med lite är överdrivet. Vi älskar sötsaker och har så gjort alltid.

Skillnaden mellan oss är den - kvinnan i mitt liv kan fortfarande använda de Lapidusbyxor hon köpte på 50 talet - när modet har gått sin spiral.

Jag har tre modeller - alla beroende på hur svårt det är nå runt magen. Nu är det ganska lätt att räkna ut hur farligt man lever. Är BMI-talet högre än trettio då är det dags för "späkning." Total avhållsamhet tills talet är nere i 27. Liten risk måste man få lov att ta.

När det är tid att smaka hemlagat köps följande:

4 hg. florsocker - lika mycket mandel.
Mandeln skållas - 30 sekunder i kokande vatten. Skalen är då lätta att sortera bort. Sedan användes en liten kryddkvarn och mandeln rivs. Socker blandas in.
Ett ägg delas så vitan ligger för sig själv. Massera i lite vita åt gången - till slut har Du en underbar - äkta mandelmassa.
Grunden till allt gott.

Gulan penslar Du bullar med när Du bakar Semlor.

Det är en god dessert som gäller året runt.

Tag ett kärl - smula 50 gr. jäst - smält 100 gr. matfett häll i 3 dl mjölk. Då brukar det bli fingervarmt. När jästen löst sig är det dags för en tesked salt, en dl socker , ett ägg och ca. 10 dl. mjöl.
Blanda - knåda till en smidig deg. Dela i 9 bitar. Knåda varje bit till en bulle. Lägg på en plåt med bakpapper. Sätt ugnen på 225 grader. Under tiden låter Du bullarna jäsa under en duk tills ugnen är varm. Pensla bullarna - sätt in plåten. 10 - 12 minuter inne i ugnen brukar räcka.
Nu låter Du bullarna vara till det är dags att avnjuta läckerheterna.

Skär av locket - gröpa ut så mycket Du kan av innanmätet. Mosa och blanda med din egen mandelmassa. Lägg tillbaka - klicka rikligt med vispgrädde och sist lägg på toppen. Nu sätter Du bullen på en djup tallrik. Pudra med florsocker - häll varm mjölk runtom och strö lite kanel i mjölken. Sätt in en bringare med extra mjölk - brukar behövas.

När det är dags för "gästabud" brukar vi laga chokladbitarna själva. Vi köper matlagningschoklad mörk och ljus - mandlar - russin - nötter - vispgrädde - smör - florsocker.

Sätt ett kärl i ett vattenbad - lägg i chokladen - smör - vispgrädde, så det blir en flytande massa. Mandelmassan formar Du som behagas - doppas - lägges upp på ett smörgåspapper.

Vi brukar färga massan med karamellfärg. Smakar ingenting, men förhöjer att Du är ett proffs. Finns att köpa i olika färger - räcker i en evighet. När du inte kan doppa längre, i med hackade nötter , mandel och russin - rör runt - häll ut tunt - på ett oljat papper - låt stelna i kylen. Här är det lovligt att smaka.

Lägg nu det färdiga godiset i trevliga skålar - sätt i kylen.

Varning - gör inte som vi - provsmakar tills det är tid - att i sista sekunden köpa tre "Alladin" som räddning - då vårt hemlagade är slut.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2003 13:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: