sourze.se

Anna Lindh har avlidit

Vi minns en stark kvinna.

Anna Lindh måste vara en av våra mest karismatiska politiker. Relativt ung utnämndes hon till utrikesminister och har sedan dess skött sitt jobb lysande. Rakryggad, ärlig och kunnig representerade hon Sverige på ett sätt som bara hon kan. I rampljuset har hon ofta varit och blivit utnämnd till en av Sveriges populäraste kvinnor under flera år. Hon har oftast nämnts som troligt kandidat till att ta över partiledarrollen efter Persson och de som har vågat gå längre har utnämnt henne till en trolig första svenska kvinnliga statsministern.

Senaste tiden har hon varit i rampljuset i EMU-debatten, som Ja-sidans drottning. Trots familj och två barn har hon ändå haft tid att debattera och försöka övertyga folket på vad hon tror på. Lindh är den typ av politiker som hellre talar på stadstorgar och möter riktiga människor istället för att gapa i en studio och det har gjort henne otroligt populär.

Hon var en perfekt måltavla för den som ville attackera den svenska öppenhetspolitiken. Igår höggs utrikesminister Anna Lindh ner, hon fick knivhugg i buken, bröstet och armen. Lindh opererades i flera timmar och till sist kunde man konstatera att hennes liv inte gick att rädda. Klockan 05.29, 11:e september 2003, avled Anna Lindh.

Jag är djupt chockad, alla är chockade. Det finns en känsla av kollektiv oacceptans i luften.

Inte sedan mordet på Olof Palme har landet känt sig så här. Det verkar som om den stora grymma världen som vi läser om i tidningarna slutligen växt som ogräs i vår egen bakgård. Nu är det upp till oss att rensa ogräset, nu är det upp till oss att kräva rättvisa, att kräva vårt levnadssätt tillbaka. Nu är det upp till oss att erbjuda Anna Lindhs familj all den stöd vi kan uppbringa.

Ett brev här, en blomma där - det finns mycket vi kan göra, trots att vi nu känner oss maktlösa. Genom att ge familjen vårt stöd så visar vi att vi varken accepterar attacken eller låter oss skrämmas undan den öppenhet som vi har hittills tagit för given. Vi visar också vår medkänsla, vilket är det viktigaste av allt just nu.

Anna Lindh blev 46 år. Hon efterlämnade maken Bo Holmberg och två barn.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2003 09:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: