sourze.se

Om vi redan hade varit med?

Att känna sig osäker inför en förändring är helt normalt. Det känns jobbigt att ge sig ut på nytt vatten och man tänker på alla saker som kan göra resan krånglig och besvärlig.

Men samtidigt vet vi att det finns förändringar som är nödvändiga. Vi måste då och då ta oss i kragen, ta besväret det innebär att gå från något gammalt till något nytt.

Ett sätt att få perspektiv är att göra ett tankeexperiment. Om vi redan hade genomfört förändringen skulle vi då vilja gå tillbaka.

Om Sverige hade haft euron skulle vi då velat införa kronan? Om vi hade en gemensam valuta som gjorde att vi kunde handla över gränserna billigare och enklare. Om investeringsbesluten var enklare att ta och priserna lättare att jämföra. Om vi hade större inflytande i EU och satt med vid alla förhandlingsbord.

Om allt detta redan var verklighet. Om vi redan hade klarat av alla övergångsproblem och ställt om alla datasystem.

Om allt detta. Skulle vi då vilja gå tillbaka?

Att byta från en gemensam valuta till en nationell är inte omöjligt. Det är bara att trycka upp nya sedlar och programmera om datorerna. Det kostar några miljarder och är lite besvärligt, men det är inte krångligare än att gå från andra hållet.

För att göra ett rättvist val mellan kronan och euron bör man ställa sig frågan: Skulle jag rösta för att införa kronan om vi redan hade haft euron?


Om författaren

Författare:
Jonas Frycklund

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2003 10:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: