sourze.se

Jag vill ha betalt!

Sedan mitt första val 1994, har jag varit fängslat intresserad av politik och samhällsfrågor.

Jag gjorde 1994 ett osjälvständigt val – vilket jag ångrar idag – på ett parti vars ideologi jag inte delar på långa vägar.

1996 upptäckte jag det parti, vars ideologi ligger närmast mina egna. Efter mycket grubbel gick jag med i detta parti. Två år senare tar jag ett nämnduppdrag, för en usel timpenning som inte täcker upp allt tid en lokalpolitiker får offra.

Idag, nio år senare, ser jag tillbaka på allt. Visst har mitt politiska engagemang givit mig värdefulla insikter.

Men.

Jag anser mig nu också kunna värdera min politiska kompetens, i pengar. Det vill säga begära arvoden för mina politiska insatser. Får jag inte betalt för att framföra en organisations intresse, finner jag ingen anledning till att göra det. Då påverkar jag hellre själv – som enskild individ. Men ska jag representera en organisation vill jag ha betalt.

Varför ska jag offra gratis tid och engagemang åt en rörelse – för mig ett kollektiv – utan att få betalt för min insats?

Min mor och jag diskuterade politiska arvoden i lördags eftermiddag, då jag klargjorde min ståndpunkt. Aftonbladet AB skriver idag att ja-sidan får tre timmars utbildning, av "Stiftelsen Sverige i Europa", innan de ger sig ut på kampanj. En kampanjare lär få ett arvode på 4000 spänn per vecka.

I maj-månad var jag på en kickoff, ordnad av "Stiftelsen Sverige i Europa", på Eksjö stadshotell. Jag kommer inte att rösta ja nästa söndag – det har jag redan gjort på posten. Jag har hela tiden velat vara med och kampanja för ett ja till euron, antingen hos "Stiftelsen Sverige i Europa" eller för "Svenskt Näringsliv". Problemet har hela tiden hängt på att JAG VILL HA BETALT.

Bra arvode och honorar, behöver inte alls innebära att ens engagemang inte kommer ifrån hjärtat. Det ökar tvärtom kampanjarens prestationsförmåga tackvare att denne då känner skyldighet att prestera upp sin lön.

AB använder som kontrast till ja-sidans betalda agitatorer, nej-sidans aktivister som propagerar utan arvode. Utan tillräckligt med dekaler för att förmedla deras budskap. De väljer att offra gratis tid för sin åsikt och det har jag största respekt för. Men det betyder inte att alla behöver göra så, eller att det är fel att begära lön för ett politiskt uppdrag.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2003 22:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: