sourze.se

Efterlyses: kravmärkta TV-kockar

Polynesiska revbensspjäll, limemarinerade jordgubbar eller engelsk helylle-frukost, det som inte går att se tillagas i ett matprogram går troligen inte heller att äta.

Om Tina Nordström vispar ägg med en ballongvisp är köksavdelningen på Åhléns länsad på de praktiska små köksredskapen dagen efter. Mat och matlagning har blivit en trend. De nya TV-hjältarna har anlänt och konkurrerar ut både West Wing och Sopranos innan vi hunnit tänka "jättego ...".

Men kulinariska smakorgasmer till trots, något saknas. Varför finns det inget matlagningsprogram där man fokuserar på ekologiska varor och vegetarisk kost? Det är inte längre bara 20-åriga studenter som väljer att lägga ekologiska grönsaksspett på grillen istället för flintastek. Att vara vegetarian och miljömedveten är inte längre detsamma som att tillhöra en minoritetsgrupp. Så varför finns det ingen Tina som öser skånska "jättegott" över vegetariska pastasallader istället för över polynesiska revbensspjäll. Och varför finns det ingen miljömedveten Jamie Oliver som understryker vikten av att handla ekologiskt till de limemarinerade jordgubbarna?

Varje år görs minst ett snyftreportage på någon TV-kanal om hur illa djur behandlas inom livsmedelsindustrin eller hur dåligt vår miljö mår på grund av farliga bekämpningsmedel. Samma TV-kanaler levererar framgångsrikt program var vecka om hur man gör de godaste köttbullarna eller hur man får till den saftigaste lammsteken. Båda typerna av program säljer och skapar stort intresse, så varför kombinerar man inte det miljömedvetande som faktiskt finns hemma i TV-sofforna med det genuina intresset för matlagning?

Med tanke på TV-kockens nyvunna makt skulle en vegetarisk Tina eller en mer miljömedveten Jamie Oliver hjälpa till att ta död på alla fördomar mot vegetarisk och miljömedveten matlagning snabbare än tuggummipunkbandet Shebang avlivar en Ramones-låt. För nog behövs en och annan myt om den vegetariska och miljömedvetna kosten avlivas. Det är inte ovanligt att mina vid det här laget ganska vanliga "Nej tack, jag är vegetarian" möts med ett medlidande leende och en "jaha-ännu-en-sådan-där-präktig-förståsigpåare-som-lever-på-vatten-och-baljväxter"-suck. Men faktum är att jag tycker det mesta med baljväxter är ganska äckligt och jag förstår egentligen inte särskilt mycket mer än någon annan.

Men varje år slaktas cirka 80 miljoner djur i Sverige för att bli till bland annat grillkorvar, flintastekar eller kycklingfiléer. 38 procent av jordens odlingsbara yta används till att framställa djurfoder enligt rapporten "Tillståndet i världen" som kom ut 1999, andra källor hävdar att denna siffran är ännu högre. Enligt FN skadas ungefär 20-25 miljoner människor varje år av kemiska bekämpningsmedel, varav ca 220 000 dör. Att vi är i behov av en mer miljöanpassad konsumtion är uppenbart och vi behöver nog fundera en extra gång innan vi väljer den gamla vanliga produkten bara för att den är några ören billigare än det ekologiska alternativet.

Och vem vet, kanske är en kravmärkt TV-hjälte i form av en mer miljömedveten Tina Nordström en bit på vägen.


Om författaren

Författare:
Eva Råberg

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2003 16:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: