sourze.se

Norrland förstör med sin rädsla för EMU

Nu får ni norrlänningar skärpa er! Ni håller på förstöra för Sverige med den negativa synen på EU och EMU. Ni kan komma med alla möjliga fåniga argument mot euron, men den riktiga orsaken till ert nej-sägande kan ni inte dölja - er rädsla för det okända.

Jag har varit en så kallade "nysvensk" sedan mitten av 60-talet. Under den tiden har jag tagit seden dit jag kommit genom att lära mig språket och kulturen så pass att jag i dag talar svenska med knappast någon brytning och faktiskt bättre än många av er! Jag har också lärt känna norrlänningarna i och med att jag var gift med en norrländska i många år. Och på den tiden trodde norrlänningarna så pass mycket på min näsa för affärer att den så kallade "regeringen" i Republiken Jämtland utsåg mig till länets förste turistambassadör. Jag minns då hur ni gjorde saker och ting "baklänges" däruppe och man fick ständigt tala om för er hur ni skulle sköta er PR. Jag lärde mig också att den svenska norrlänningen är snål och försiktig av sig. Men jag lärde mig också att norrlänningen skärper sig och lyssnar när man tar honom i kragen såsom jag nu gör.

Själv kommer jag från den lilla gröna ön Irland som ligger precis lika långt och isolerad ifrån Europas centrum som svenska Norrland. Nationalkaraktären där är inte alltför olikt den norrländska. Irland är ett bondesamhälle och folk där är ganska lika er förutom på en punkt: de super inte i bilarna utanför bygdegårdens dansställe på lördag kväll!

Men precis som ni är irländare snälla, snåla, försiktiga, rädda för nya saker. Innan ön gick med i EU och i synnerhet när Irland skulle gå med i EMU var den irländske bonden precis lika trög som ni svenska norrlänningar! "Vi vill inte att makten tas ifrån Dublin till Bryssel!" skrek bönderna på sina traktorer som blockerade alla infarter till huvudstaden.

Sura och griniga var de också – precis som ni själva brukar vara ibland. Men sedan Irland varit EU-medlem, och i synnerhet sedan det irländska pundet byttes ut mot euron har landets och i synnerhet böndernas ekonomi bara gått uppåt. Det som en gång var Europas fattigaste land med sämsta vägarna och byggnader har i dag blivit ett ekonomiskt paradis där pengar har pumpats in ifrån Bryssel för att bygga nya motorvägar och ge hela landet ett ansiktslyft – så pass så att stora världsföretag inklusive svenske Ericsson, flyttat sina verksamheter dit!

EU och EMU har förvandlat den lilla gröna ön till en slags Mekka för näringslivet och Dublin har fortfarande mycket att säga om vad som händer och sker i landet. Inte nog med det utan Irlands röst hörs tydligt i EU-korridorerna i Bryssel precis som Sveriges röst skulle höras om ni och alla andra nej-sägare kunde fatta att den nya Europa är på gång i rasande fart och ni kan inte och kommer aldrig att kunna stoppa den – därför måste ni ansluta er till den innan ni och Sverige blir lämnat ute i kylan. I dag kommer många invandrare hit ifrån Baltikum och Östeuropa för att söka jobb och ett bättre liv. Om ni får er vilja fram kommer Riga, Tallinn, Vilnius och Warszawa och Prag att ha mer att säga om vad som händer i Europa än Sverige som faktiskt varit en del av den moderna Europa längre. Vill ni ha det så? Eller ni kanske nöjer er med att era barn, i framtiden kanske behöver utvandra till de baltiska länderna för att söka jobb?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 28 aug 2003 17:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: