sourze.se

Hyckleriet i debatten fortsätter

I söndags var det partiledardebatt på TV. Igen. Det handlade om EMU, förstås. Igen. Nu får det vara slut på skitsnacket. Lyft fram lite vettiga bevis. Nu!

Även den mest inbitne och trångsynte nej-sägaren måste erkänna att de påverkas av den dagliga EMU-propagandan som fullkomligt överskuggar all annan verksamhet som finns. Med ett undantag. Fröken Klüfts och Herr Olssons framgångar i Paris tar faktiskt bort fokus från EMU-debatten ganska effektivt. Men det är bara bra. Så många gånger som samma argumenten för och emot nu framförts så känns det skönt med idrottsliga framgångar som garanterat är bra för Sverige. Hur bra EMU är för Sverige beror på vem man frågar.
Dessvärre är det alldeles för många som tycker, och för få som vet.

Fakta: Vid ett svenskt EMU-medlemskap flyttar vi över all penningpolitik från dagens riksbank till Europeiska Centralbanken. Det innebär att det viktigaste konjunkturstyrande verktyget - räntan - kommer vara samma för samtliga länder i EMU-området.

Motståndare ser det som ytterst negativt att vi säger ifrån oss rätten att sätta vår egen ränta. Då svarar förespråkarna med en grym övertygelse att riksbanken inte behövs längre: Sveriges räsnta har de senaste åren sett ut exakt som ECBs, med enbart några timmars fördröjelse.

Och det faktum att riksbanken snällt anpassar sig till ECBs räntor är en nål i ögat för alla som vill ha kvar riksbanken i svenskt styre. Men trots att ena ögat blöder nåt frenetiskt så får vi inte blunda för det politiska projektet EMU.

Riksbanken och dess räntepolitik styrs idag av våra ledande politiker i Sverige, så det är knappast förvånande att räntan följer ECB:s. Självklart vill riksbanken hålla räntan på samma nivå som Euro-länderna för att övergången till Euron såsmåningom ska bli så smärtfri som möjligt.
Om riksbanen som indirekt styrs av Euro-positiva regeringen skulle ta ett avsteg från ECBs räntesatser så skulle de tydligt markera att de inte är tillfreds med ECBs penningpolitik. Det vore ett självmål av rang det. För vilken signal skulle det skicka ner till Bryssel och Frankfurt? Så argumentet om att riksbanken inte är självständigt idag köper jag inte utan en stark misstro till motiven. Om vi den 15 september vaknar utanför Eurosamarbetet så ser vi nog få se en aktivare riksbank, mer fristående från Euron. Och om ECB:s ränta är så himla bra, så finns inget som hindrar oss att följa den.

Att en större, gemensam valuta är tryggare än en ensam krona må vara bra mot valutaspekulation. Men det är ingalunda en garanti för en stabil ekonomi.
tvärtom.

EMU är rent ekonomiskt ett riskprojekt med stora faror.
Alla ekonomier, oavsett storlek, genomgår konjunktursvägningar. Från högkonjunktur till lågkonjunktur och depression. Att få hela Europa att ha "rätt" konjunktur samtidigt blir nästan en matematisk omöjlighet när alla länder lever efter olika skattepolitik. Idag kan vi justera räntan efter de förutsättningar och behöv vår ekonomi har. I ett högt skattetryck kan vi ha låg ränta och tvärtom, utifall att det behövs. Vi kan styra vår egen ekonomi.
I ett EMU-samarbete tvingas vi istället utnyttja skattepolitiken enbart för att anpassa oss till de räntor som ECB sätter. Jag tror vi kan klara det. Sverige har tillräckligt med kompetens och stark ekonomi för att klara en knepig situation, men det skulle alltid gå ut över oss skattebetalare.

Som sagt. Ekonomin går upp och ner.
Och det är här det väsentliga kommer.
I den stund när det börjar gå dåligt så gäller det att överleva.

Hur ska 15 länder, med olika skattepolitik och ekonomiska förutsättningar, ta sig ur en kris gemensamt?
Exempelscenario: Franskrike, Tyskland och Portugal har en överhettad ekonomi och behöver höja räntan för att stabilisera det ekonomiska läget. Finland, Spanien och Österrike brottas med massarbetslöshet och skulle må bäst av sänkta räntor och stimulera ekonomin. Irland skulle helst av allt hoppa av Eurosamarbetet på grund av politisk kris i hemlandet. För att inte tala om Berlusconis Italien som efter flera år med tvivelaktig skattepolitik nu genomgår en djup nedgång i ekonomin och behöver miljarders miljarder för att rädda den redan knakande ekonomin från depression.

Lägg därtill tio östeuropeiska länder som från och med 2005 är med i EU, och varav de flesta även går med i EMU.

Hur ska ECB agera?

Varför ska Sverige, som ständigt skött sin ekonomi, vara med och ta smällen för att andra länder inte sköter sig?

Hyckleriet om att Sverige skulle bli utfryst från EU om vi väljer bort Euron måste sluta.

Det finns inga som helst belägg för att Sverige skulle få ett sämre politiskt inflytande i samarbetet inom EU.
Ett nej till EMU är inte alls ett avsteg från ansvaret att utveckla Europa. Sverige kommer även i fortsättningen ha en stor roll i EU och jobba för ett enhälligt Europa utan krig och fattigdom.

Scenariot att Sverige skulle vara utdömt om vi står utanför kan inte ses som annat än ren propaganda. Det vore att idiotförklara varenda svensk minister, politiker, och nationalekonom genom att säga "ni kan inte göra ert jobb".
Sveriges riksbank är en av de äldsta i världen. Och trots att de ekonomiska förutsättningarna har ändrats många gånger sedan 1700-talet så har Sverige alltid klarat sig väl.

Så hur kan någon påstå att de inte skulle klara det nu? Vad jag än mindre förstår är varför samma människor med tvärsäker stämma och euforisk glädje skulle avsäga all inflytande över räntepolitiken till en stängd organisation nere i Franskfurt som ger blanka fan i vilken stimulans svensk ekonomi behöver.

Nej. Jag är långt ifrån övertygad. Och nu vill jag inte höra mer skitsnack. Argumenten för EMU har jag fått höra i ett halvår.

Jag vill inte ha löften om guld och gröna skogar. Jag vill inte höra fler åsikter från Göran, Bosse eller någon annan "expert". Jag vill ha fakta.
Blir det fred i världen om vi går med i EMU?
Bryr sig ECB om Sverige och svensk ekonomi?
Kommer pensionärerna få ett bättre liv med cent istället för ören?
Och vad tycker barnen, får de en bättre framtid med Eurosedlar ihanden.
Fram med bevisen.
Prognoser, undersökningar, åsikter och tomma löften har jag fått nog av.
Fakta, fakta, fakta.
Vi vet att Sverige klarar sig utan Euron, så nu är det upp till ja-sägarna att lyfta fram fakta och bevis för varför vi ska överge ett system som fungerar.
Skit i hycklieriet och propagandan. Ge mig bevisen. Övertyga mig.


Om författaren

Författare:
Jimmy Forsberg

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2003 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: