sourze.se

Systembolaget: Medias fel att vi dricker mer

De kommersiella trycket har ökat genom alkoholreklam. Media har blivit alltmer alkoholpositiva.

Vi tror att det vackra vädret har påverkat försäljningen. Av erfarenhet vet vi att varmt och vackert väder driver upp försäljningen av starköl, vin och cider. Människor sitter ute länge på kvällarna när det är varmt och då dricker man mer. Särskilt i Norrland har försäljningen ökat mycket. Och där har vädret som bekant varit extremt vackert.

En annan faktor som vi tror har påverkat ökningen är att det verkar som om fler än vanligt har semestrat hemma i Sverige i sommar. Under juli månad minskade tex antalet utrikes flygresenärer med 11 procent jämfört med juli förra året.

Långsiktigt tror jag att det positivare klimatet gentemot alkohol har bidragit. De kommersiella trycket har ökat genom alkoholreklam och så vidare. Media har blivit alltmer alkoholpositiva.

Sen finns det självfallet andra förklaringar. Bag-in-box har säkert bidragit till en ökad vinkonsumtion. Och att svenskarna har haft det bra ställt under senare år är en viktigt faktor.

Vad gäller ungdomarna är uppgifterna lite motstridande. CAN:s Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning undersökningar för 2002 bland ungdomar i årskurs 9 visar inte på någon ökning av konsumtion och berusningsbenägenhet. Snarare tvärtom. Andra undersökningar pekar åt ett annat håll.

Från Systembolagets sida arbetar vi hårt med att förbättra vår ålderskontroll i butikerna. Alla som ser ut att vara under 25 ska via leg. Vi informerar mot langning med mera. Men självfallet har föräldrarna ett huvudansvar. Först och främst gäller det att bry sig om sina barn och vad de har för sig. Sen ska de självfallet inte köpa ut alkohol åt sina tonåringar. Rent allmän tar man på sig ett stort ansvar om man köper ut alkohol till någon som inte har åldern inne.


Om författaren

Författare:
Björn Rydberg

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2003 17:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: