sourze.se
Artikelbild

Percy Nilegård - en sann satir

Augusti har börjat. Semestrar och sommarlov är snart slut. På med skjorta och slips. Putsa till skorna igen. Kontrollera att snus, plånbok och mobil finns med i portföljen. Tillbaka till arbetet.

Lite här och var i olika media hittar jag små men ändå positiva tecken som på något sätt får mej att tro att det skall vända nu.

OECD tror att tillväxtchanserna är goda. Fallande räntor och starkare krona är fakta, åtminstone om man får tro tidningarna. Detta trots att EMU valets Nej-sida fortfarande leder opinionsmätningarna. Eller kanske tack vare?

Det är alltså dags nu!

Det är dags för varje styrelse att inse fördelen med att avsätta samtliga Percy Nilegårds i företagen.

Minns ni Percy? Den uppdiktade företagsledaren i nöjesprogramet Nilecity 105,6, vars motto "Management by fear" fick oss att skratta hemma i tv-soffan.

De flesta människor tror varken på Tomten eller Percy. Men Percy finns där, var så säker. Han eller hon har nu friserat till halvårsresultatet och skall snart ta fram kulramen för att räkna fram en för styrelsen acceptabel budget.

Allt skall vara effektivt. Gärna med mål och delmål som nästan går att genomföra. Men bara nästan.
Allt skall skapas under full kontroll och med total insikt.
Gammal företagskultur skall bort. Likaså inofficiella beslutsvägar och hierarkier.

En vädjan till alla med styrelseposter; ta tillbaka ledarna ty spillrorna efter alla vrak till företag måste nu plockas upp av människor, inte maskiner.

Dessa människor måste från sina ledande positioner i företagen skapa gemenskap och tro på företagen och dess verksamhet. De måste öppna upp för kreativa diskussioner utan att på förhand ha bestämt riktlinjerna. De måsta lyfta fram människan i varje individ och utveckla henne i sitt arbete.

Det är dags för coaching, teambuilding, konferenser och charmkurser igen. Även om vi på åttio- och nittiotalet inte tyckte om dessa sammankomster så hade vi betydligt mycket roligare på - och vid sidan av arbetet.

Det fanns en lockelse i att jobba över och att verkligen lägga två strån i kors för att företaget skulle nå målen. Kort sagt, det fanns ett drag. Allt tack vare dessa kanske lite blåögda chefer som öppnade plånboken lite för ofta men som var utmärkta ledare.

Förhoppningsvis har dessa tidigare företagsledare hunnit studera lite matematik sen sist och kan sätta samman ett bokslut och en budget som vilken styrelse som helst kan applådera.

Misstolka mig inte nu - det är inte så att Percy saknar kompetens eller intelligens. Han eller hon saknar bara förmågan att använda dessa verktyg till mer än att räkna.

Ta besluten nu.
Avsätt Percy.
Tillsätt ledare.


Om författaren

Författare:
Stefan Sladden Eng

Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2003 11:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: