sourze.se

Att kalla sig kommunist

Varför är okunnigheten om kommunism så stor? Varför tror folk fortfarande att kommunism och stalinism/massmord alltid är synonymer?

Varför är "kommunism" ett så laddat ord idag? Varför kan man fortfarande blandas ihop med nazister, kallas "terrorist" eller anti-demokrat, bara för att man kallar sig kommunist?

Jag tycker det är konstigt. Faktiskt. Själva begreppet "kommunism" har nämligen alltid varit väldigt vitt, innefattat jättemånga olika betydelser. Kommunisterna själva har också varit sinsemellan väldigt olika. Jag själv till exempel kallar mig kommunist, och jag anser inte ens att Stalin var kommunist överhuvudtaget, i den marxistiska betydelsen. Och så har det varit historiskt sett också: Det har alltid funnits kommunister som hatar partidiktatur, som aldrig erkände Sovjetunionen som socialistiskt det var det heller aldrig, objektivt sett, som aldrig förstod eller accepterade massutrensningar som något "marxistiskt".

Egentligen är det ju lite samma sak som med kristendomen. Bara för att vissa korsriddare KALLADE SIG "kristna" när de våldtog kvinnor och mördade oskyldiga, betyder väl inte att alla dagens kristna tycker det är kristet, eller ska anklagas för att gilla sånt? Sa Jesus att man ska våldta och mörda oskyldiga människor? Sa Marx att man ska arrangera politiskt massmord? De flesta vet ju att det inte är så, men ändå kan man kalla sig kristen utan problem, men många människor blir nästan galna om man kallar sig kommunist. Varför?

Jag tror det beror mycket på okunskap. Folk vet inte ens vad Marx eller Engels skrev, och sen kopplar dom bara ihop Stalin, Pol Pot eller Kim Il Sung med "kommunismen", bara för att DOM KALLADE SIG DET! Häpnadsväckande. Tänk om jag kallade mig "cyklist" och samtidigt vore massmördare, skulle då alla som kallar sig "cyklister" också vara massmördare? Kallas inte sånt "guilt by association"?

Sen tror jag också att det är politiskt motiverat. De som hatar allting som heter "kommunism" gör det ofta för att dom inte vill att det ska finnas något alternativ till kapitalismen och deras världsbild. Så dom ljuger för att försvara sin värld. Dom ljuger för att dom vill göra folk rädda, göra folk passiva och säga till dom att "en annan värld är INTE möjlig".

Trots okunskaperna och lögnerna tänker jag i alla fall fortsätta kalla mig kommunist. En annan värld ÄR möjlig.


Om författaren

Författare:
Nicke Persson

Om artikeln

Publicerad: 07 aug 2003 11:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: