sourze.se

Dr Phil, dagens profet?

I reklamsnutten som emellanåt går på TV4 säger han "This is going to be a changing day in your life". Vakna! Dagens profet har talat, han påstår dessutom att han innehar sanningen.

Somliga kallar vår nya tv-psykolog för en amerikansk Lasse Kronér med mustasch och blinkande ögon. Hans kombination av seriositet och humor, expertis och kvalitet gör honom till den manlige motsvarigheten av Oprah Winfrey. Och det var där som han började sin karriär som gäst och rådgivare. Sedan dess har hans karriär bara gått spikrakt uppåt. Nu har han sin egen tv-show på TV4 med uppemot en halv miljon tittare varje dag. Dr Phil.


"I TV räknas sekunder"

Det är förvånansvärt hur denne Phil lyckas tala om plastikoperationer och otrogna män utan att förlora sin seriositet som programledare. Tv-showen gästas flitigt av perfektionister såväl som hemmafruar som inte står ut med sina mansgrisar till män. Dr Phil ger raka råd och enkla lösningar på problemen och tittarna jublar. Ibland ser man även tårar bland publikshavet och det är sällan som tittarna inte berörs. Han förändrar liv, men hävdar inte själv att han löser sina gästers problem på åtta minuter. "I TV räknas sekunder, därför har jag bråttom. Det hårda arbetet börjar när gästerna går härifrån" förklarar han ofta för sina kritiker.

Trots att Phil är amerikan, har han även lyckats träffa rätt hos den svenska tittarskaran.
- Dr Phil har ovanligt bra tittarsiffror för att ligga på den tid det gör - 17.05 - mellan 400 000 och 500 000 tittar dagligen. Reaktionerna som jag fått är övervägande positiva, i vissa fall översvallande - de som gillar programmet tycker att de lär sig mycket och anser att många svenskar och svenska familjer borde se det, berättar tittarombudsmannen på TV4.

Åsa Gilbertson tittade i stort sett varje dag på Dr Phil när det började sändas och till sin förvåning tyckte även hennes man om programmet.
- Anledningen till att jag fastnat för programmet är att Dr Phil verkar så ärlig som människa. Han vill verkligen hjälpa människor att öppna upp ögonen inför sina problem och han går in för att försöka få dem att inse att det är endast de själva som kan lösa sina problem. Han går in för att hjälpa människor att förändra sin självbild. Du kan inte ändra på omgivningen utan den första du måste ändra på är dig själv. Han är inte så stylad och tillplastad som så många andra amerikanska programledare är. Han kan kännas som vilken "farbror" som helst och jag tror att det är anledningen till att han har blivit så omåttligt populär bland alla tittare.

Svante Stockslius, inköpschefen på TV4, berättar också att han bara behövde titta en kvart på pilotprogrammet innan han var säker på att det skulle gå hem.
- Det som avgjorde var "äktheten" i programmet, han väcker inte frågor i känsliga ämnen enbart för att få en diskussion, utan kan också leverera raka lösningar. Det gör att man som tittare tar till sig programmet på ett engagerande sätt, säger han.

Dr Phils recept för lycka är ordet "balans". Han säger ofta att allt kräver en viss balans och menar att det mesta handlar om att ge och ta. Vissa kritiker anser att Dr Phils "raka lösningar" bara handlar om sunt förnuft. Phil medger, men menar samtidigt att det saknas sunt förnuft i dagens samhälle.


"Ytligt och amerikaniserat"

Trots den positiva responsen finns det dem som är negativa eller till och med kritiska till Dr Phil. De tycker att programmen är för ytliga och amerikaniserade och inte passar in i vår svenska verklighet.
- Dr. Phil är en oerhört fänglande människa och han kan med enkla medel fånga kvar tittaren. Dock kan jag ibland känna att det blir för mycket av det hela och att det känns lite som "hallelujah-stämning" över det enkla. Showen är hel-ylle-amerikansk Det är nog den förklaring till varför vi inte ser programmet lika ofta som tidigare, säger Åsa.

Åsa säger också att Dr Phil kan få en negativ funktion för tittare som skulle behöva prata med en livs levande psykolog istället för att "ägna sig åt självömkan via tv". Om hon själv får välja tittar hon hellre på Kalla Fakta eller Agenda än pratshower.

Eftersom flera tittare uppfattar Dr Phil som så "amerikaniserad" kanske en svensk version av Dr Phil skulle passa bättre? Åsa har svårt att tro det. Hon har själv bott i USA och tycker att amerikanare innehar en förmåga som inte svenskar har, nämligen att kunna berätta deras levnadshistorier via TV. Hon tror inte att svenskar skulle kunna ställa upp och dryfta sina problem i en pratshow som dessutom sänds ut över hela Sverige.
- Jag tror inte att det är möjligt med en svensk version av Dr Phil. För det första så måste man hitta en lika karaktärsstark personlighet som Dr Phil som också arbetar som psykolog, för det skulle bli rent löjligt om man tog en annan programledare för att leda programmet. Sedan har jag lite svårt att förstå varför man skulle ta ett så bra koncept som Dr Phil eller Oprah och göra ett svenskt program av det.

TV4:s inköpschef, Svante Stockselius, tror mycket väl att Dr Phil kommer att få svenska uppföljare. På TV4 är det dock inte aktuellt då de redan har originalet.


Om författaren

Författare:
Sonya M'Rad

Om artikeln

Publicerad: 24 jul 2003 15:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: