sourze.se
Artikelbild

Jag vill inte baka kakor med er

Jag blir så trött på de trångsynta egoister som vägrar släppa tanken på att Sverige skulle vara lite förmer än andra. Som tror att vi i Sverige lita på att andras altruism täcker upp för vår egoism.

De finns på både höger- och vänsterflanken, de som tror att samarbete innebär att vi gör som vi vill och att alla andra gör det också.

Nu senaste detta med euro. Jag blir så trött när jag läser sådant som det vänsterpartisten Jonas Sjöstedt sa i Svenska Dagbladet den 18 maj: "Ett nej till euron ger oss större frihet att plocka russinen ur kakan och kanske samordna miljö- och bolagsskatter. Att plocka russinen ur kakan är en klok politik."

Att plocka russinen är möjligtvis smart som man befinner sig i grav konflikt där det är uppenbart att om en vinner så förlorar den andra. Men det är inte en klok politik när det handlar om samarbete. Men Jonas Sjöstedt har kanske missat att ett valutasamarbete är just ett samarbete och inte ett öppet krig?

Jag skulle inte vilja baka kakor med Jonas Sjöstedt eller någon av de andra inskränkta isolationisterna heller för den delen. Att bestämma vad man ska baka, köpa ingredienser, röra ihop en deg och vänta medan kakan gräddas tillsammans med någon som sedan kommer att norpa russinen, glasyren och marsipanrosen för att sedan slänga resten av kakan i ansiktet på mig.

Jag vill heller inte att Jonas Sjöstedt och hans nationalistiska polare ska få bestämma hur Sverige ska förhålla sig till resten av Europa. Jag vill vara med och påverka hur framtidens Europa ska se ut. Det vill inte Jonas - han vill att Sverige ska stå utanför, försöka plocka godbitarna och i övrigt skita i hur det går för vår nära omvärld.

Denna kortsynta, protektionistiska attityd är inte bara föraktfullt mot mig som i egenskap av svensk medborgare faktiskt vill vara delaktig i den kontinent där jag lever och bor.

Det är också ett slag i ansiktet på de länder som, precis efter andra världskriget, sträckte varandra händerna över slagfälten och över krigskyrkogårdarna och bestämde sig för att det fick vara slut på allt fightande. Som bestämde sig för att det var dags för samarbete i stället.

Och vad har isolationisterna att säga till de 10 nya länder som inget hellre vill än att vara med i EU och införa euron? För länderna i Östeuropa, som för mindre än 15 år sedan fortfarande var i Sovjets och kommunismens klor, representerar det europeiska samarbetet frihet och framtid. De nya länderna tar sitt ansvar och är med och bygger det nya Europa.

Jag bakar hellre kakor med Polen, Tjeckien, Estland, Litauen, Cypern och alla de andra. De har en vision om vad de vill med Europa och de sitter inte på sin kant och tjurar samtidigt som de försöker skapa fördelar på andra länders bekostnad. De har fattat att samarbete faktiskt handlar om ömsesidighet.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 27 jun 2003 18:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: