sourze.se

SMØRREBRØD

Dansk nationalrätt

Alla - som besökt Danmark - har väl någongång kommit i kontakt med nationalrätten "smørrebrød."

Vanlig beskrivning är - lite bröd - mycket pålägg.

Så enkelt är det inte.

Vid besök på restaurang - man får en lista - det är meningen att sätta tecken vid den sort man vill ha.

1. Välj bröd - ljust rugbrød eller mörkt - vitt bröd vårt formfranska.

2. Fedt - okryddat eller kryddat - smör. Du måste anteckna vad som passar.

3. Därefter väljer Du namnet.

Låt oss besöka vårt favoritställe Oskar Davidsens.
På den tiden det begav sig huserade släkten i Søpavillonen.
Vacker utsikt - med en 140 cm. lång lista tog det sin tid.
Många premiärätare gjorde nog ett kryss för mycket.
Förvåningen var stor - när varje stycke - nästan var en måltid.

250 olika stycken finns på denna lista med start 1888 och nu för fjärde generationen ännu finns kvar i Stora Kongens gade.

Hemma hos oss har det alltid funnits fedt - danskt rugbrød.
Brödet finns att köpa på stormarknad - iallafall i Skåne.
Även fedt är till salu i vissa affärer.
Vill ni prova - leta vid smöret - efter "Bestemors kryddade fedt"

Skulle det inte gå att köpa - får min danskfödda hustru abstinensbesvär - ställer sig vid spisen.

Smälter 250 g. svinfett
Hackar och steker gul lök hårt.
River ett Granny Smith äpple.
En matsked timjan.

Allt blandas samman - stelnar och blir en delikatess.

Vid promenader i København finns många smörgåsbutiker.
Alla de sorters delikatesser finns att köpa ut ur huset.
Menas att man behöver inte stå hemma och få en massa över - som måste ätas nästa dag.
Korgar till skogsturen eller handsmörgåsar till lunchpausen på jobb är vanligt i dessa affärer.

Vilka som är mina favoriter.

Ett stycke med sill
En halv brödskiva med fedt - två bitar marinerade sill med rå lök och kapris - dekorerat med smörgåskrasse.

Återigen ett måste. Före varje gästabud i vårt hem - planteras krasse. Något som inte torkar genast - fylls med frö - hålls fuktigt - efter några dagar har krassen växt till klippstorlek.

Ett stycke med fiskefilet - stekt eller friterat serveras med remoulade.

Djurläkarens nattmat.

En halv skiva rugbrød med smör.
En skiva leverpastej.
En skiva sky. buljong som stelnat med hjälp av gelatin.
4 papperstunna saltkött
Lökringar
Dillkvistar.

Rostbiff tunna skivor - riven pepparrot - stekt lök - en liten skål med remoulade vid sidan.

Tänk nu 250 olika variationer - det tar aldrig slut - dessa danska smørrebrød.

Mången servispersonal rynkade på näsan - när jag i början hade kryssat för vitt bröd.
Endast till ost är detta vanligt.

Avslutningsvis med källa från Oskar Davidsens lista
vill jag beskriva:

Uffe Ellemann Jensens favorit.
Uffe är min favorit bland nu levande danska politiker.
En hel skiva rugbrød med smör.
3 frikadeller
2 kokta potatis.
4 skivor rödbetor.
Serveras varmt.
Skär frikadellerna i halvor.
Lägg dem lite utanför brödet.
De varma potatisen litet längre in.
Rödbetorna lägges strimlade i mitten
som en tuppkam.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2003 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: