sourze.se

I näbbgäddans lektid

Midsommarmat.

Åker man över sundet i dessa dagar ser man fritidsfiskarna stå på pirerna - kasta ut sina drag - vänta på att näbbgäddan skall hugga.

På den tid det begav sig var mitt favoritställe Landön - i närheten av Åhus. Här är lekplats för de ålliknande delikatesserna.

En tidig morgon när solen stiger upp - är jag där. Endast två veckor är fisken i detta vatten. Vart den sedan försvinner hän vet jag inte.

Ett långt näbb på danska horn gör att fisken inte kan hugga. De vänder sig blixtsnabbt - slår ihjäl eller bedövar sitt byte med stjärten. Därefter ätes det.

Draget måste förses med en tafs så kroken inte fastnar i kroppen. Jag har sett så kallade fiskare hiva och dra de sargade djuren till sin håv. Jag brukar påtala detta och hjälpa till med att knyta deras tafsar.

Blir det fisk eller inte - upplevelsen av naturen betyder mycket. Man blir inte mätt, men man kan ha macka och termos med.

Men vi förutsätter att några - feta - åtta hektars velat smaka på mitt drag. Vilket liv det blir i vattnet. Alla som fiskar näbbgädda håller med om att det jobbigt. Bäst om man är ensam. Vid de tillfällen då man står sida vid sida har man jobb att skilja linorna åt långt efter att fisken hamnat i håven.

Hela året längtar man - liksom man känner suget efter surströmming är den första horngäddan fantastisk.

Barnen är även förtjusta i denna fisk - kanske för att man får ta fingrarna till hjälp för att plocka bort de gröna benen.

Hemmavid i köket.

Jag låter fisken sjuda ej koka i lite vatten.
Krydda med salt, peppar och citron.

Vik ett smörpapper till en spets - mäta från kastrullens sida mot mitten. Riv av spetsen - nu har du ett lock om du lägger pappret på vattenytan.

Då fenorna släpper lätt är fisken klar - låt kastrullen stå på en träplatta eller liknande. När den är kall - sätt in den i kylen. Låt stå tills det är tid at servera. Nu skall vattnet vara simmigt. Låt fisken ligga kvar i ett serveringskärl.

Potatis så nära den tid då de plockats upp från jorden - borstas väl - kokas med mycket dill. Glöm ej lite fett i grytan till nypotatis - då kokar det inte över.

Varm eller kall sås - du bestämmer - jag föredrar gräddfil med något hackad rödlök är toppen.

Främmad i köket.

Filéa fisken - tag bort benen - krydda skinnet - rulla så köttsidan kommer utåt. Lite vitt vin eller lätt saltat vatten i en ugnfast form. Täck med folie i ungstemeratur 180 grader. Låt svalna.

Tre deciliter creme fraîche blandas med två matskedar fransk senap - lite citron, salt och peppar. Blir såsen tjock - späd med lite buljong från fisken. Kyl den nu färdiga såsen.

Koka nypotatis - väl borstade kokta med dill.

Servera med citronklyftor.

En filé delas på mitten, lika med två rullar per person. Ungefär. Jag äter tre.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2003 13:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: