sourze.se

Christiania öppen by

Eftermäle

Jag har tidigare bemött Daniels inlägg om att ge oss ett Christiania. Hade jag fel eller rätt. Ännu idag vet jag inte - men är lite klokare.

Från början. Förra söndagen var det öppet hus - sonen ringde - ville upptäcka Christiania. Metron förde oss dit. Vi gick in - fick vägvisartidning. Jag har sett många kåkstäder runt om i världen så inträdet hit var inget upphetsande. På höger sida satt några äldre grönländare - höjde sina starkölsflaskor - önskade oss välkomna till livet.

Längre in stod: ingen fotografering - inga hårda droger.

Invånarna gick omkring med märken och T-shirts som alla bar texten "Bevara Christiania".

Vi fortsätter längre in i området - i stånden står försäljare av cannabis - små fyrkanter eller i rör. 60-80 dkr. Om någon försäljning blir av vet jag inte. Någon kö var det inte däremot var det kö till den stora grillen som sålde korv - sallad - öl.

Vi ville se mera vände ned på en grusväg - här låg hus vid hus - alla olika - byggda av rivningsvirke. Deras välskötta små trädgårdar tog bort intrycket av slum.

I de stora stenhusen var restauranger - värdshus: Lokaler för jazz - opera - film samt flera aktiviteter. Samlingsrum för möten - barnpassning. Även ett badhus var iordningställt.

Genom en port kom man in på en rund vackert grön gård. Här bodde många. En barnvagn stod vid en dörr - nyfiken tittade jag ned på det lilla pyret. Mamman kom ut och vi började samtala. Hon bodde i ett rum - delade bad och toalett med 4 andra familjer. Efter hyresbidraget fick hon själv betala 200 i månaden. Den lägsta hyran var således 800: - Dessa fördelades på olika sätt för att hålla området rent och snyggt. Ljus m.m.

Länge berättade denna rara flicka om hur det var att bo i en fristad. Det var lockande om man hade ålder och fallenhet för detta liv.

Fler av Christianarna pratade vi med - det var ju öppet hus - så vi var välkomna in att titta.

Ett var gemensamt för alla - deras värsta belackare var svenskar. Uppe på en backe kunde vi se runt om - vatten - grönska - folk som åt sin "frukost" liggande på filtar. Bara idyll. Utomhusresturanger - torg med försäljning av gammalt. Återvinning var honnörsordet.

Ja då får jag väl revidera min uppfattning om Christiania.

Tyvärr - allt har en baksida. 1000 bor i Christiania.
Ytterligare 500.000 besöker årligen området. Detta sliter och vanryktar. Invånarna försöker men det lyckas inte alltid. I sin mycket intressanta läsning i tidningen: "Christiania - byens grønne åndehul" finns att läsa om det rop på hjälp för att hålla området fritt för starka droger. De avslutar med: Det är inte Christianias uppgift att torka folk i röven. Folk måste själv tänka sig om. Det är de besökandes ansvar att passa på Fristaden och använda den med kärlek.

Jag hade ett samtal med en som stoppade sin pipa av järn med cannabis tror jag - han berättade utan jag frågade: "Hit kommer många och vill ha starka droger - vi Christianare blir förbannade - men tyvärr kan vi inte hålla alla langare ute - upptäcker vi någon får dom en röv full."

Tack till alla trevliga Christianare i mötte - vi skrev på att Ni måtte få behålla er Fristad. Måtte ingen utomstående förstöra det för Er.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 18 jun 2003 10:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: