sourze.se

Vill SD ha bottennapp?

Med glädje läser jag att en redaktör för dom hemlösas tidning i Skåne nobbar Sverigedemokraternas SD försök att stödja tidningen och organisationen.

SD vill prenumerera på tidningen samt vara med och sponsra den.

Det här är ett klassiskt mönster, för reaktionära populistpartier, från vänster till höger. SD:s förebild, fransmannen Jean-Marie Le Pen, göder dom marginaliserade grupperna i Frankrikes fattiga delar. Han skyller sociala orättvisor på korrupta toppolitiker och makthavare, samt på etniska minoriteter.

Vilka grupper bor i Nationella Frontens starka fästen?
Arbetslösa, fattiga fransmän, som konkurrerar om samhällets hjälp, mot marginaliserade invandrargrupper.

Nationella Fronten, göder därmed vita marginaliserade människor med att det är otäcka invandrare som tar ifrån staten sitt sociala ansvar. Som är till dom franska landsmännen.

En bekant till mig - boende i Kävlinge kommun i Skåne - där det länge fanns ett reaktionärt populistparti vid namn "Kommunens väl", vars dödsbo Sverigedemokrater i Kävlinge tagit över, berättar för mig att dom som samlades vid SD:s torgmöten var uteslutande pensionärer och kommunens a-lagare. Detta mönster blir allt mer uppenbart, och lättare att förstå om man sätter sig in i de marginaliserade svenskarnas roll. Dom får inte den hjälp dom efterfrågar, i det samhälle dom är födda i. Istället går en mängd resurser - i deras ögon – åt till flyktingar som inte är barn i det "svenska folkhemmet", men hela tiden framställs som samhällets sorgebarn.

Här kan SD lyckas med sin flirt mot trötta och missnöjda medborgare som ser omvärlden ur samma perspektiv som SD gör. Det är tänkbart att lodisar och tjackbrudar faller för SD:s floskler. Men det är oacceptabelt om välgörenhetsorganisationer, för hemlösa människor, tar emot stöd från inhumana partier som Sverigedemokraterna. Då förlorar den goda tanken sin heder.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2003 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: