sourze.se

Husmanskost

från Danmark

På ett sätt är danskarna bundna vid traditioner. Högtidsdagar som vi svenskar har glömt - hålls i grannlandet som helgdagar.

Vid dessa blir antalet gäster många. Om det skall bjudas på anka är det husets bagare som står för stekningen.

Med husets bagare menas - den man/kvinna som äger affären där det redan i ottan luktar nybakat bröd. På söndagar hänger det beställda på dörrhandtaget i trappan. Vi är nog den sista generationen som får njuta av denna underbara lyx.
Unga flickor och pojkar tjänar lite extra fickpengar då de delar ut färskt morgonbröd.

Hustrun levererade varje dag mjölk, grädde, tvebackar, vitt och mörkt bröd samt wienerbröd till åtta 4 våningar utan hiss trappuppgångar innan det var dags för skolan.

Än i dag rynkar hon på näsan när det skall berättas.
"In på gården - upp för en skitig kökstrappa - fick inte gå i fintrappan - herrskapen kunde ju svimma om de såg en vanlig människa."

Om jularna är det bråttom - tid måste beställas - alla kunder vill ha stekt julanden i bagarens ugn.

Så till en annan märklig historia om danskarnas livrätt.
MEDISTERPØLSE.

Slaktare finns kvar om dock i mindre antal. Dessa har hemliga recept på såväl varma som kalla rätter.

Vid våra besök skall det ofta bjudas på medisterpølse - detta kan ju inte min stackars hustru få i detta u-land.

Vi tänker oss två dagar före vårt besök. Värdinnan som flyttat några gånger - längre och längre från sin slaktare - ringer honom.
"Go deg - vordan går det - i morgon kommer min søster og hennes förvente man - ja selvföligt är han svensker - på besøg - kan jag få 6 pund grovhakkad."

Dagen efter - buss - byte till S-tåg en bit att gå. Nu ligger ett korvskinn en och en halv meter långt - fyllt med slaktarens specialmalda och likaledes kryddade smet.

Hemkommen - lägges korven runt i en panna - får koka upp - sköljs i kallt vatten - åter i grytan med vatten som precis täcker. Får nu koka i 20 minuter.

Dagen efter då vi kommer - är korven skuren i decimeterlånga bitar. Steks i smör - gyllenbruna. Rödkål värmes. Olika senaper står på bordet tillsammans med fingersalt. Vita kokta potatisar - handplockade hos "grønthandlaren".

Inget land har så goda potatisar som Danmark. En brun sås har det blivit av stek och koksky. Såser i grannlandet skall vara så tjocka att de fastnar på kött och potatis och skall smaka så det märks.

Eftersom min svägerska gav mig recept på karbonader skall jag beskriva precis efter hennes recept. Efter 50 års erfarenhet av husmanskost i fruns hemland kan jag inte se skillnad på karbonade - frikadeller tänk på köttbullar - lite större - avlånga - runda.

Du skall ha 400 gram mager fläskfärs, 4 soltorkade tomater i Marianne, 1 bunt grovbladig persilja.

En halv dl. krossad cornflakes - lika mycket mandelflarn.

Nu skall man finhacka persiljan - lite röd lök och om Du vill även annat grönt. Lite olja - salt - peppar blandas i. Detta skall senare användas till potatisen.

Torka av tomaterna - finhacka - tillsammans med persilja. Rör ned i köttet. Salt - peppar efter behag. Forma till fyra biffar. Ingen förklaring ges varför det plötsligt kallas biffar.

Vispa ett ägg väl i en djup tallrik. I en annan ligger mandel och cornflakes. Vänd biffarna väl i ägget - över i paneringen - därefter till stekpannan där smöret margarin - olja har lagom värme. 4-5 min. på varje sida. Försiktigt så paneringen inte blir bränd.

Tidigare har Du satt på 1 kg. nypotatis. Om Du har tur är båda sakerna färdiga samtidigt. Låt potatisen rinna av. Blanda med persiljan och löken som Du tidigare hackat.

Till detta serverar Du någon sorts sallad och din egen goda dressing.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2003 10:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: