sourze.se

Danskt smörgåsbord

På den gamla goda tiden.

Min hustru var näst yngst i en syskonskara på tretton. Detta har betytt många "gästabud" på andra sidan sundet.

Tulle mellansyster, Nuller hennes man var vi ofta gäster hos.

I Tulles matsal var det aldrig tal om annat än det store kolde bord.

Detta hände alltid vid bemärkelsedagar - från hundens födelsedag till större begivenheter.

Klockan tolv satte vi oss. Bordet hade ökat i storlek - inläggsskivor samt stålställningar som gjorde möjlighet att få plats till mera mat.

Först klockan 19 reste vi oss, herrarna för att dricka öl damerna ordnade i köket, förberedde kaffe.

Ingen disk fanns. En inhyrd "springdame" hade ordnat detta - efterhand som vi åt bytte man tallrikar.

I Danmark är en av de värsta synderna att inte ta en ny tallrik efter sillen. Sedan skiftas det vid varje ny anrättning.

Sill, kött, småvarma rätter avlöste varandra.

Drycker: Hof eller Grön Tuborg.

Kalla Röda Aalborg fick man i mycket små glas - men ofta. Vin serveras först till mellanrätterna och osten.

Ibland utlystes rökpaus. Ja, det är helt rätt. Askoppar kom fram, bägare med cigaretter, cigariller hade stått på bordet sedan starten. Vi blev sittandes kvar vid bordet - det röktes och pratades.

Efter en stund påbörjades ny omgång. Jag har roat mig med att räkna hur många sorter det fanns. Över 100. Nu har många påstått att detta inte är med sanningen överensstämmande. Jag fotograferade en gång från olika sidor, och de som fick se bilderna var tvungna inse - det var sant.

Foton har försvunnit vid en flyttning - nu får jag vända mig till övriga som medverkat för att bli trodd.

Idag förekommer dessa tillställningar inte. Lokaler hyrs. "Diné Transportabel". Värdinnan beställer efter en matsedel. Mannen ordnar öl och vin och "den lille".

Sist jag var över på andra sidan sundet blev jag serverad en dessert - nya späda rabarber tillredda som en tjock sås. Denna serverades med hemlagad "is".

Så gott, så läckert. Här får ni receptet. Jag vet inte om det går att köpa gulan från ägg här. Garanterat salmonellafria.

Oavsett vilket.

Hacka den mängd nötter el. mandel du tycker behövs.

9 gulor - 2 dl socker vispas pösigt betyder länge.

Tillsätt vanilj efter tycke och smak.

1 liter vispgrädde vispas till lagom fasthet.

2 dl. socker får sakta smälta på ett rent stekjärn.
När det rinner - slå över det på en oljad skärbräda. Bred ut till en tunn platta. Använd en stekspade. De nötter du hackade tidigare hälls över - plattas till och får stelna.

Nu är det tid för att lossna från brädan - hacka fint - blanda alltsammans - gulor - grädde - hacket, försiktigt - häll över i en form eller liknande. Låt stå i frysen ett dygn.

Servera på tallrik med några goda kex eller vad som ser snyggt ut.

Såsen i en kanna - vid sidan om.

När folket jublar och vill ha receptet - då är det bra.

Vikten - den får bli som den blir.

Då vi kommit till den stora avslutade Tulle alltid med "ostesymfonien" på en skiva knäckebröd.

Det blir man slank av konstaterade hon.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 28 maj 2003 11:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: